Traanwegscintigrafie

Uw specialist heeft u verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis voor een traanweg scintigrafie. Een traanwegscintigrafie is een onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van de traanwegen. Een medisch nucleair werker druppelt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in uw ogen. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder van het Bravis ziekenhuis kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen zodat u zich voor kunt bereiden op het onderzoek.

Inleiding

Met uw instemming heeft uw specialist u verwezen voor onderzoek van de traanwegen. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Wat is een traanwegscintigrafie?

Een traanwegscintigrafie is een onderzoek waarbij afbeeldingen worden gemaakt van de traanwegen. Een medisch nucleair werker druppelt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof in uw ogen. Deze vloeistof zendt korte tijd zwakke straling uit. Hierdoor is het mogelijk met een gammacamera de traanwegen af te beelden en afwijkingen vast te stellen. De specialist krijgt aan de hand daarvan informatie over de doorgankelijkheid van de traanbuisjes. U ondervindt geen nadelige gevolgen van de radioactiviteit. Die verdwijnt snel weer uit uw lichaam. Het stralingsrisico is verwaarloosbaar klein.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn geen voorbereidingen nodig. Draagt u contactlenzen? Doe deze dan voor het onderzoek uit. U kunt zich op de afgesproken tijd melden bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Het onderzoek

Een medisch nucleair werker voert het hele onderzoek uit. U komt op een onderzoekstafel te liggen en de medisch nucleair werker druppelt de licht radioactieve vloeistof in uw ogen. Dit doet geen pijn. De gammacamera wordt tot vlakbij de ogen gebracht. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt.

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd een minuut lang met de ogen te knipperen en enkele malen de neus op te snuiven. Uw ooghoeken worden een minuut lang gemasseerd. De medisch nucleair werker vertelt u of de foto's gelukt zijn. Daarna mag u gaan. Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer twintig minuten.

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw arts bij uw eerstvolgende polikliniekbezoek. Bent u opgenomen? Dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

Attentie!

Bent u zwanger of denkt u (misschien) zwanger te zijn? Meld dit dan bij het maken van de afspraak of voor het onderzoek. De arts bekijkt dan zorgvuldig of het onderzoek moet doorgaan of niet. Ook als u borstvoeding geeft, moet u dit melden. De arts geeft u dan advies. Meestal is dat 24 uur de borstvoeding stoppen.

Route

De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.

Suggesties en klachten

De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.

 

12/20

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?