Video-Interactie Begeleiding (VIB)

Video-interactiebegeleiding (VIB) in het ziekenhuis

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u als ouder(s) met uw kind in het ziekenhuis terechtkomt. Het is belangrijk dat u van het personeel ondersteuning krijgt om uw kind te helpen door de ziekenhuisperiode heen te komen. Ook kan het zijn dat u een poliklinische verwijzing heeft gekregen van de kinderarts.

In dit ziekenhuis is de mogelijkheid om met behulp van videobeelden begeleid te worden. Aandacht voor de lichaamstaal van en het contact met uw kind is erg belangrijk.

Wat is video-interactiebegeleiding?

De medisch pedagogisch zorgverlener (MPV) maakt een korte video-opname (ongeveer vijf minuten) van u en uw kind tijdens bijvoorbeeld de verzorging, het eten of een spelmoment.

Zij kijkt deze video-opname later met u terug en laat aan de hand van de beelden zien welke signalen uw kind afgeeft om met u in contact te komen of te blijven.

Bij het terugkijken wordt gelet op:

  • Welke initiatieven neemt het kind?
  • Hoe reageer je daar op als ouder(s)?

U ziet dan op de beelden terug hoe uw kind reageert op uw stem, uw aanraking, hoe u uw kind kunt geruststellen en hoe uw kind ervan geniet om bij u te zijn.

Voor wie is video-interactiebegeleiding?

U kunt gebruikmaken van deze methode als:

  • uw kind heel veel huilt;
  • er sprake is van contactonderbreking (bijv. door verblijf in een couveuse);
  • uw kind moeilijk slaapt of moeilijk eet;
  • uw kind ernstig of langdurig ziek is of blijvend letsel heeft opgelopen;
  • er vragen zijn met betrekking tot omgang met/ontwikkeling van uw kind.

Ziekenhuisopname

Het is een ingrijpende gebeurtenis als kinderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Zeker als dat voor langere tijd is. Plotseling is uw kind in handen van de dokters en de verpleging, die beslissen wat er met uw kind gebeurt. VIB kan u helpen uw zelfvertrouwen in de omgang met uw kind te behouden.

Huilen

Wanneer uw kind heel veel huilt, kan het zijn dat de kinderarts u verwijst naar de medisch pedagogisch zorgverlener (MPV) voor VIB.

Bij het terugkijken van de video laat de MPV aan u als ouders zien op welke signalen uw kind goed reageert en wanneer het aandacht heeft voor de omgeving. Deze signalen zijn vaak zo klein dat ze zonder het stilstaande beeld van de video niet te zien zijn.

Het contact wordt zichtbaar en u weet dan wat u kunt doen om uw kind te helpen. Soms is een keer filmen al voldoende. Vindt u het moeilijk om direct zelf gefilmd te worden, kan het bekijken van een voorlichtingsfilm uitkomst bieden. Hierin dienen een ander kind en een andere ouder als voorbeeld. Hierna is de stap naar het zelf gefilmd worden vaak sneller gezet.

Moeilijk eten of slapen

Soms gebeurt het dat kinderen moeilijk eten of slapen. De kinderarts kan u dan doorverwijzen naar de MPZ voor VIB. De videobeelden laten zien wanneer en hoe uw kind reageert op uw aanwijzingen. Dit gaat vaak zo vlug dat alleen het rustig terugkijken van de video duidelijk maakt wat u kunt doen om uw kind te helpen.

Ziekte

Bij ernstig of langdurig zieke kinderen ben je als ouders voornamelijk ongerust en bezorgd om het welzijn van het kind. Videobeelden kunnen u helpen om weer op een effectieve en ontspannen manier met uw kind om te gaan.

Handicap

Wanneer u een kindje met blijvend letsel heeft, kunt u om ondersteuning vragen met video. De contactinitiatieven van uw kind zijn in zo’n situatie vaak vluchtig en de reactie van uw kind mogelijk anders dan u gewend bent. Het uitvergroten ervan met behulp van de video maakt ze zichtbaar.

Toestemming

Om uw privacy te waarborgen, vragen we u vooraf een toestemmingsformulier in te vullen. Hierop kunt u precies aangeven waar de beelden voor mogen worden gebruikt. Ook krijgt u de beelden altijd mee naar huis.

Informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u ze gerust!

De contactpersonen op afdeling Kind & Jeugd zijn Doret Rovers en Tanja van Doorne.

Zij zijn MPV-ers en gecertificeerd video-interactiebegeleiders (VIB’ers). Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 088 – 70 66 451 en 088 – 70 66 452.

 

12/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?