Waterbreukje, aandachtspunten voor thuis

Inleiding

Uw kind is geopereerd aan een waterbreukje (hydrocèle). Uw kind is nu ver genoeg opgeknapt om weer naar huis te gaan. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Dit zijn algemene aandachtspunten. Als er specifieke zaken zijn, zal de arts of de verpleegkundige dit met u bespreken voordat u met uw kind naar huis gaat.

Vervoer

Afhankelijk van de situatie van uw kind is het aan te raden dat er iemand bij uw kind achter in de auto gaat zitten. Er is dan altijd iemand die bij uw kind zit als deze extra aandacht nodig heeft.

Pijn

Bij pijn kunt u paracetamol geven, tenzij anders aangegeven. De eerste twee dagen na de operatie adviseren wij om drie à vier keer daags een paracetamol te geven. Hierna kunt u op aangeven van uw kind de paracetamol geven (maximaal vier keer daags).

Activiteiten

Zorg ervoor dat uw kind zich de dag van en de dag na de operatie rustig houdt. Uw kind zal hierna over het algemeen zelf heel goed aangeven wat wel en niet kan. Pas hier de activiteiten op aan. Naar school gaan is geen probleem als u vindt dat dit mogelijk is. Wacht enkele weken met sporten. De eerste twee weken mag uw kind ook niet in bad en niet zwemmen.

Voeding

Ga verder met heldere dranken als appelsap, water, ranja, heldere bouillon, thee etc. Als uw kind niet misselijk is, kunt u dit uitbreiden met licht verteerbare voeding zoals pap, soep, appelmoes, puree en een boterham. Wacht nog even met koolzuurhoudende drank. Blijft uw kind misselijk of spugen? Geef dan regelmatig kleine beetjes helder drinken. De dag na de operatie mag uw kind weer normaal eten, mits er geen bijzonderheden zijn.

Wondverzorging

Uw kind heeft waarschijnlijk een wondje van zo'n twee centimeter in de lies en soms een wondje op de balzak. De wondjes zijn meestal gehecht met zelf oplosbare hechtingen. De wondjes kunnen ook nog wat nabloeden. Op het wondje in de lies zit een pleister. Deze dient u twee dagen te laten zitten. U dient de wond schoon en droog te houden. Zo nodig bij luierkinderen vaker verschonen.

 

Uw kind mag na drie dagen douchen. Na het douchen de wond droog deppen. Er hoeft dan geen pleister meer op, tenzij uw kind dit om een of andere reden wel wil. Als dit het geval is, verwissel dan regelmatig de pleister zodat u de wond kunt controleren. Controleer de wond op roodheid en zwelling. Is de wond meer pijnlijk en ziet deze rood en gezwollen en heeft uw kind koorts, neem dan contact op met de polikliniek urologie: 088 - 70 68 272.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, kunt u contact opnemen:

  • polikliniek urologie 088 - 70 68 272
  • afdeling kinderdagbehandeling: 088 – 70 67 565
  • bij geen gehoor afdeling Kind & Jeugd: 088 – 70 67 569

Meer informatie

Bezoek voor algemene informatie ook eens de website van afdeling Kind & Jeugd: www.braviskindenjeugd.nl

 

12/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?