Waterzakbreuk operatie bij kinderen (Hydrocèle)

Inleiding

Een waterzakbreuk (dit noemen ze ook wel een hydrocèle, hydros = water en cèle = holte) is een zichtbare zwelling in één of beide liezen of balzak, gevuld met vocht. Het komt vaak voor bij pasgeboren jongens en verdwijnt meestal binnen het eerste levensjaar. Als het na 12-18 maanden niet is verdwenen, wordt een operatie overwogen. Ongeveer 10 % van de jongens met een waterbreuk wordt geopereerd. Liesbreuken verdwijnen niet vanzelf. Een liesbreuk ontstaat door een opening in de buikwand. Deze opening is groot genoeg zodat er vocht en of buikinhoud (darm of vet) door heen kan gaan. Bij jongens kan er ook in plaats van vocht ook ‘buikinhoud'(bijvoorbeeld een stuk darm) in de balzak terechtkomen. Een liesbreuk komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Een waterbreuk komt alleen voor bij jongens.

Oorzaak

Vroeg in de zwangerschap ontstaat er een uitstulping van het buikvlies in het liesgebied van het ongeboren kind. Bij jongens dalen de zaadbal en zaadstreng later via deze uitstulping naar de balzak. Na de geboorte verkleeft meestal deze uitstulping van het buikvlies. Als dit niet gebeurt, is er sprake van een ‘breuk' waarbij vocht vanuit de buik naar de balzak kan stromen en terug. We zien dan wisselend wel of geen zwelling bij de balzak.

De operatie

Uw kind krijgt een operatie onder narcose.  Als uw kind slaapt, maakt de uroloog een kleine snee boven de lies. Hij/zij zoekt dan het breukzakje op en verwijdert het. Het vocht rond het balletje wordt ook verwijderd. Het wondje wordt onderhuids met oplosbare hechtingen gehecht. Ook worden er nog op de wond hechtstrips  geplakt. De operatie duurt tussen de 30 en 60 minuten. Als uw kind niet misselijk is, mag hij direct na de operatie weer helder drinken. Later mag hij ook wat licht verteerbaar voedsel.

Nazorg

  • Na de operatie is het aan te raden om een strakke onderbroek te dragen (geen boxershort). Dit vermindert de kans op zwelling en pijn. Neem de strakke onderbroek mee bij de opname.
  • De pleister mag u na 1 dag verwijderen en dan mag uw zoon weer douchen. De hechtpleisters mogen blijven zitten tot ze vanzelf loslaten (maximaal 2 weken). De eerste week na de operatie is het beter om rustig aan te doen en niet te sporten of gymmen. De zwelling rondom de zaadbal verdwijnt geleidelijk. Na een week mag uw kind weer zwemmen en in bad.
  • Let erop dat uw kind plast. Sommige kinderen zijn daar angstig voor.
  • De balzak (het scrotum) kan na de ingreep wat dik en/of blauw worden. Dit is normaal na de operatie. Dit verdwijnt na een aantal dagen. Wanneer er een forse zwelling of roodheid te zien is, neem dan contact op.
  • Door pijn aan het wondje en een stijve lies loopt uw zoontje misschien wat moeilijk. Geef hem dan pijnstilling. (paracetamol)

Mogelijke complicaties

Er bestaat een kans op een bloeduitstorting, overmatige pijn of een infectie in het wondgebied.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 – 70 68 272

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 - 70 68 272

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

04/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?