Zwangerschapsdiabetes

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling vanwege uw zwangerschapsdiabetes. In uw bloed zijn er afwijkende glucosewaarden gemeten, dit betekent dat u zwangerschapsdiabetes heeft (diabetes gravidarum). In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over deze tijdelijke vorm van diabetes. In deze folder kunt u de mondelinge informatie die u van onze zorgverlener(s) heeft gekregen op uw gemak nalezen.

Inleiding

U krijgt deze informatie mee omdat er in uw bloed afwijkende glucosewaarden zijn gemeten. Dit betekent dat u zwangerschapsdiabetes heeft (diabetes gravidarum).

Oorzaak

Zwangerschapsdiabetes is een meestal tijdelijke vorm van diabetes, die ontstaat
tijdens de zwangerschap vaak tussen de 24e en 28e week. De placenta maakt tijdens de zwangerschap verschillende hormonen aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Insuline houdt uw bloedglucosespiegel in balans. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om het insulineremmende effect van de zwangerschapshormonen uit de placenta tegen te gaan. Bij zwangerschapsdiabetes is deze aanmaak van extra insuline verstoord waardoor de bloedglucosewaarden te hoog worden.

Diëtist

U krijgt een afspraak bij de diëtiste, die voedingsadviezen zal geven die aangepast zijn op uw huidige eetpatroon en uw zwangerschap. Door de voeding aan te passen kunnen de glucosewaarden in het bloed worden verlaagd.

Bereikbaarheid diëtist

De afdeling diëtetiek in Bergen op Zoom is op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 70 67 219.

 

De afdeling diëtetiek in Roosendaal is op werkdagen bereikbaar op het telefonisch spreekuur van 8.30 tot 9.30 uur en van 13.00 tot 13.30 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 429.

Diabetesverpleegkundige

U krijgt ook een afspraak bij de diabetesverpleegkundige, voor verdere uitleg over zwangerschapsdiabetes en het zelf leren meten van uw bloedglucosewaarden.

Bereikbaarheid diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige is op werkdagen van 11.30-12.30 uur bereikbaar.

 

Roosendaal: telefoonnummer 088 – 70 68 633   

Email-adres: diabeet.rsd@bravis.nl

 

Bergen op Zoom: telefoonnummer: 088-70 67 301

Email-adres: gespvpk.diabetes.boz@bravis.nl

 

10/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?