- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Gynaecologie
- Gynaecologische kanker
- Baarmoederkanker
Baarmoederkanker
Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Deze vorm van kanker kan leiden tot onregelmatig bloedverlies of bloedverlies na de overgang. In Nederland is bij 1.900 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. Baarmoederkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Zelden bij vrouwen jonger dan 40 jaar.

Ontstaan
Bij het ontstaan van deze vorm van kanker, spelen verschillende factoren een rol. De kans om baarmoederkanker te krijgen, is groter als:
- een vrouw laat in de overgang komt,
- langdurig gebruik van het hormoon oestrogeen,
- geen kinderen heeft gekregen
- last heeft van overgewicht.
Een klein aantal vrouwen heeft een verhoogde kans op een erfelijke vorm van baarmoederkanker.
Behandeling baarmoederkanker
De behandeling van baarmoederkanker is afhankelijk van het stadium van de kanker en van de uitslag van het weefsel onderzoek. Behandeling begint bijna altijd met een operatie. Vaak is er na de operatie aanvullende bestraling, chemotherapie of hormonale therapie nodig.
Ziekteverloop en prognose
De overlevingskans voor een vrouw met baarmoederkanker is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn over het algemeen redelijk goed, omdat bij 85% van vrouwen de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dit komt omdat baarmoederkanker vooral voorkomt bij vrouwen die al in de overgang zijn en bloedverlies als klacht in een vrij vroeg stadium optreedt.
Meer informatie
- Voorlichtingsfolder KWF Kankerbestrijding
- Meer lezen over 'Baarmoederkanker' (www.degynaecoloog.nl)
- Website KWF Kankerbestrijding
- Olijf.nl, het netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker
- Kanker.nl, een website van het Integraal Kankercentrum Nederland