- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Gynaecologie
- Zwangerschap
- Tweelingzwangerschap
Tweelingzwangerschap
Van elke duizend zwangeren zijn er vijftien vrouwen in verwachting van een tweeling. Een tweelingzwangerschap ontstaat na bevruchting van twee eicellen (twee-eiige tweeling) of doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien (eeneiige tweeling). De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe als u op latere leeftijd zwanger bent. Meestal ontdekt u al vroeg in de zwangerschap dat u zwanger bent van meer dan één kind, bij het echoscopisch onderzoek.
De tweelingzwangerschap
Een tweelingzwangerschap vergt over het algemeen meer van de vrouw dan een eenlingzwangerschap. In het begin is er een grotere kans op klachten als:
- misselijkheid;
- braken;
- vermoeidheid.
Omdat de baarmoeder snel groeit, kunnen ook in de loop van de zwangerschap klachten ontstaan, bijvoorbeeld:
- harde buiken;
- vermoeidheid;
- slecht slapen.
De gemiddelde zwangerschapsduur is bij een tweeling 37 weken. Bij een tweelingzwangerschap is de kans op problemen groter dan bij een eenlingzwangerschap. De belangrijkste problemen zijn:
- vroeggeboorte;
- het achterblijven in groei;
- hoge bloeddruk;
- bloedarmoede.
Controles en bevalling bij een tweeling
Als u zwanger bent van een tweeling, bent u onder controle bij de gynaecoloog. Bij een tweelingzwangerschap vinden meestal vaker controles plaats, vooral in tweede helft zwangerschap. Om de groei van de kinderen te beoordelen, vindt regelmatig echoscopisch onderzoek plaats. Bij een tweelingzwangerschap kunt u in principe normaal bevallen, tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft. Bijvoorbeeld vanwege de ligging van de kinderen of omdat er groeiachterstand is.