Darmkanker

Darmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). 
Bij kanker is de celdeling in het lichaam verstoord. De cellen die door deze verstoorde celdeling ontstaan, hebben geen nut en hopen zich op. Bij darmkanker gebeurt dat in de darmen. Ze vormen een kwaadaardig gezwel, ook wel een tumor of kanker genoemd.

Meer informatie over darmkanker is te vinden op:
www.mlds.nl
www.darmkanker.nl

 

Darmkanker

Stoma-coloncareverpleegkundigen

Bij verdenking op een kwaadaardige afwijking in de darm, wordt het zorgpad coloncare gestart. Hierbij is de stoma-coloncareverpleegkundige het eerste aanspreekpunt.

De stoma-coloncareverpleegkundigen zijn op werkdagen telefonisch te bereiken tussen 8.30 – 16 uur op telefoonnummer 088-7068113. U kunt ook een mail sturen naar coloncare@bravis.nl.  

 

Podcast bevolkingsonderzoek darmkanker

Podcast bevolkingsonderzoek darmkanker

Wie tussen de 55 en 76 jaar is, krijgt in de meeste gevallen elke twee jaar een uitnodiging in de bus om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. In de paarse envelop zit een ontlastingstest, die via een retourenvelop teruggestuurd kan worden. Maar wat gebeurt er verder met de test en wat zijn nut en noodzaak van het onderzoek? In deze podcast geven chirurg Hans Fabry en mdl-arts Hermen Smalbraak van het Bravis ziekenhuis, teamleider Ingrid Nefs en patholoog Céline Bertrand van Pathologie Zuid-West Nederland antwoord op deze vragen. Bij Jan van Hoof werd in 2023 in een vroeg stadium darmkanker ontdekt. Hij deelt zijn ervaringen met de luisteraar.