Diabetes

De kinder- en jeugdpsychologen maken deel uit van het kinderdiabetesteam.

Bij de kinder- en jeugdpsycholoog zijn ouders en kinderen welkom met vragen over wat diabetes voor hen betekent als persoon en als gezin. Iemand is meer dan alleen een lijf. Diabetes kan dus ook invloed hebben op emoties, gedachten en gedrag. Op sommige momenten lukt het prima om met alle adviezen een weg te vinden, op andere momenten kan dit lastiger zijn. Op die momenten kan de kinder- en jeugdpsycholoog ondersteunen bij het omgaan met diabetes.

Diabetes

Tijdens de opname die volgt na de diagnose diabetes, komt de kinder- en jeugdpsycholoog met ouders en het kind/jongere kennismaken. Het gaat dan over de diabetes, maar ook over hoe het leven vóór de ontdekking van de diabetes eruitzag. Vaak volgt er nog een vervolgafspraak op de polikliniek van de Medische Psychologie.

De ondersteuning van de kinder- en jeugdpsycholoog rondom de diabetes is afhankelijk van de behoefte van de ouders en het kind. Ondersteuning bij diabetes kan op ieder moment tijdens het opgroeien gewenst zijn. De behandelend arts verwijst dan naar de Medische Psychologie. Er is in ieder geval één keer per jaar contact met de kinder- en jeugdpsycholoog.