Traumabehandeling

Soms maken kinderen nare en ingrijpende gebeurtenissen mee, die te maken hebben met het ziekenhuis, ziekte of lichamelijke klachten. Kinderen kunnen na zo’n gebeurtenis psychologische klachten blijven houden. Denk hierbij aan prikkelbaar gedrag, slaapproblemen, angst, somberheid, het telkens opnieuw beleven van de gebeurtenis of een terugval naar jonger gedrag.

Traumabehandeling

Eye Movement Desentization en Reprocessing (EMDR) passen we binnen de Medische Psychologie vaak toe bij (zeer jonge) kinderen, jeugdigen en volwassenen. In een EMDR-behandeling starten we het verwerkingsproces door aan de herinnering te denken en deze tegelijkertijd af te leiden. Dat afleiden kan op verschillende manieren en wordt aangepast aan de leeftijd (lichtbalk, buzzers, klikjes, ‘tappen’). Meer informatie over EMDR kunt u terugvinden op de website van Vereniging EMDR Nederland.

Naast EMDR behoort spel- of schrijftherapie ook tot de mogelijkheden die binnen de Medische Psychologie aangeboden worden. De behandelaar bespreekt samen met ouders welke therapie het meest passend is.