Wachttijdberekening in dagen volgens NZa beleidsregels
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315
Sporten is gezond, maar jaarlijks raken er toch 3,6 miljoen Nederlanders geblesseerd door sportactiviteiten. Deze blessures ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, een onjuiste trainingsopbouw of verkeerd sportmateriaal. Daarnaast zit een ongeluk in een klein hoekje en kunnen blessures ook voortkomen uit een valpartij of ander ongeval. Er zijn tal van sportblessures en de meest voorkomende zijn blessures aan de achillespees, knie en lies.
De achillespees is de pees die de diepe en de oppervlakkige kuitspier met het hielbeen verbindt. Heeft u uw pees geblesseerd, dan is de pees gezwollen en voelt u een zeurende pijn. De blessure ontstaat geleidelijk, bijvoorbeeld door overbelasting, een andere manier van trainen of het dragen van verkeerd schoeisel. De achillespeesblessure is de meest voorkomende hardloopblessure, want jaarlijks krijgt zo’n 8% van de hardlopers er last van. De achillespees kan overigens ook afscheuren – dit komt veelal voor bij sporten met explosieve bewegingen.
Er zijn diverse knieblessures, zoals een gescheurde kruisband (voorste kruisband) en een meniscusletsel. Veel van deze blessures ontstaan door een ongecontroleerde beweging, botsing of val en komen over het algemeen voor bij hardlopers, wielrenners, volleyballers en basketballers. Veel andere knieblessures ontstaan door overbelasting van het kniegewricht, waarbij de meest bekende kwaal de Ziekte van Osgood-Schlatter is. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij jongeren in de groei.
Bij een liesblessure ervaart u pijn in uw lies. Deze pijn kan veroorzaakt worden door verschillende zaken, zoals een blessure aan de aanvoerende spiergroepen, een liesbreuk of een scheuring of verrekking van een van de spieren in de liesstreek. Beoefenaars van de sporten voetbal, zwemmen en hockey hebben een grote kans op een liesblessure.
Bent u geblesseerd geraakt, dan is het verstandig een huisarts, fysiotherapeut, orthopeed of sportarts te raadplegen. De sportarts is een specialist op sportmedisch gebied en is opgeleid om iedereen die aan sport doet, medisch te begeleiden. Naast blessures aan spieren, pezen en gewrichten door sportactiviteiten, houdt de sportarts zich bezig met klachten die ontstaan door chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht en schildklierproblemen. Bij de sportarts kunt u terecht voor een consult, het stellen van een diagnose en het opstarten van een behandeling. Hierbij werkt de sportarts nauw samen met andere specialisten.
Wilt u meer informatie over de behandeling van sportblessures? Bekijk Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland.
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315