Bloedverlies na de overgang

De overgang is de periode van de laatste menstruaties. De cyclus wordt eerst onregelmatig en houdt tenslotte helemaal op. Heeft u vervolgens meer dan 12 maanden niet meer gemenstrueerd, dan bent u voorbij de overgang (post-menopausaal). Als er na die periode vaginale bloedingen ontstaan, is het belangrijk hier de oorzaak van te vinden. Ook als de bloeding na enkele dagen vanzelf stopt, moet u contact opnemen met de huisarts.

Oorzaken van bloedverlies na de overgang

Mogelijke oorzaken van bloedverlies na de overgang zijn:

  • droogheid van het slijmvlies van de vagina en de baarmoederholte;
  • gebruik van bepaalde medicijnen;
  • een poliep of vleesboom in de baarmoederholte;
  • kanker van het baarmoederslijmvlies.

Onderzoek

Met een inwendige echo kunnen we de dikte van het baarmoederslijmvlies bekijken. Daarnaast verrichten we een inwendig onderzoek. Soms is het nodig een uitstrijkje te maken van de baarmoedermond. Zijn er geen afwijkingen en is het bloedverlies eenmalig? Dan is er geen reden tot ongerustheid. 

Verdikt baarmoederslijmvlies of herhaaldelijk bloedverlies zijn redenen voor een onderzoek. Hiervoor neemt de gynaecoloog wat weefsel bij u af. Dat gebeurt met behulp van een dunne, buigzame canule (een holle buis) die we in de baarmoeder inbrengen. Via deze canule wordt een beetje weefsel weggenomen. De ingreep kan een onaangenaam, menstruatieachtig gevoel geven, maar dat duurt meestal slechts een paar minuten. Daarna kunt u een paar dagen last van vaginaal bloedverlies hebben. Vervolgens bespreekt de gynaecoloog het resultaat van het onderzoek met u op de polikliniek.

Soms is het nodig om een echo te maken waarbij gel als contrast in de baarmoeder wordt gebracht. Er kan ook met een camera in de baarmoeder gekeken worden, dit heet een hysteroscopie .

Behandeling bloedverlies na de overgang

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies. Een behandeling kan uiteenlopen van medicijnen tot een operatie.