Het Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom
1960-1968: De oprichting
Na de Tweede Wereldoorlog groeit de bevolking in Nederland, ook in Bergen op Zoom. Het Algemeen Burgerlijk Gasthuis (ABG) is te klein en niet langer groot genoeg om de inwoners van zorg te voorzien. Op 4 augustus 1960 stemt de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid in met de bouw van een katholiek ziekenhuis met 250 bedden.
Stichting Sint Elisabeth zorgt voor de bouw en vraagt een vergunning aan om te bouwen aan de Balsebaan. Dit stuk grond was vroeger onderdeel van het landgoed Lievensberg. Het nieuwe ziekenhuis wordt ontworpen door Architectenbureau ir. Margry en Jacobs. De eerste paal gaat op 28 februari 1968 de grond in. Voor de opening van het ziekenhuis wordt nog snel de naam aangepast naar: Stichting Ziekenhuis Lievensberg.
In deze tijd zijn de inwoners van Bergen op Zoom verdeeld: een deel is katholiek en een ander deel is protestant. Dat zorgt voor ontevredenheid, want de protestantse bevolking wil niet naar een Rooms-Katholiek ziekenhuis. En dus vraagt ook de protestantse gemeenschap een vergunning aan voor de bouw van een ziekenhuis in Bergen op Zoom, het Diaconessen Ziekenhuis.
Het ziet ernaar uit dat de zorg in de regio wordt opgesplitst in twee ziekenhuizen, terwijl dat eigenlijk te veel is. Zo groot is de zorgvraag nu ook weer niet. Vlak voor de opening van Lievensberg wordt besloten dat beide ziekenhuizen samen gaan. Zo ontstaat er één ziekenhuis voor beide geloven.
1968-1980: De groei
In 1968 opent het ziekenhuis haar deuren met 18 specialisten. Enkele jaren later komen daar acht specialisten bij: een extra anesthesioloog en internist, een tweede KNO-arts, gynaecoloog, oogarts en neuroloog. Het ziekenhuis groeit en wordt een voorloper op het gebied van zorg: in 1976 is dokter Uppal de eerste cardioloog in Zuidwest Nederland.
Ook opent Lievensberg praktijken voor revalidatie en urologie. Dat leidt tot een vergunning voor de revalidatiedagbehandeling. Daarvoor is een nieuwe vleugel nodig. En die komt er.
1980-2000: De verbreding
De vraag naar zorg neemt toe en Lievensberg groeit mee. In 1980 komt er een uitbreidingsplan: fase 1 is het ruimer maken van de röntgenafdeling met echoscopie-apparatuur. Er komt een functieafdeling bij en de EHBO-afdeling heet nu een spoedgevallenafdeling.
Vijf jaar later is ook fase 2 van de uitbreiding klaar: midden in het ziekenhuis komen vijf nieuwe operatiekamers met sterilisatieafdeling. In 1983 opent Lievensberg de eerste buitenpoli, in Steenbergen. Eind jaren 80 start de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) voor de hele regio ten westen van Breda.
Het aantal medisch specialismen neemt toe. Ook verpleegkundigen gaan zich steeds meer specialiseren. Op de nieuwe afdeling pijnbestrijding houden anesthesiologen spreekuur.
In de jaren 90 krijgen patiënten meer recht om mee te beslissen in de organisatie van het ziekenhuis. Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland krijgt Lievensberg in 1997 een cliëntenraad. De Cliëntenraad komt met een gedragscode voor medewerkers en stelt daarna ook een gedragscode op voor patiënten en bezoekers.
Vanaf 2000: Een volwassen ziekenhuis
Op 2 februari 2001 breidt Lievensberg opnieuw uit: deze keer met drie nieuwe verpleegafdelingen. De oude verpleegafdelingen worden opgeknapt: kamers met zes bedden worden driebedskamers met eigen badkamers. Op de negende verdieping wordt ruimte vrijgemaakt voor een nieuwe geriatrische afdeling.
In 2004 zijn ook de operatie- en centrale sterilisatieafdeling aan de beurt: er komen zes hypermoderne operatiekamers. In 2008 wordt de dagafdeling voor volwassenen uitgebreid.
Het ziekenhuis blijft bouwen en verbouwen. De spoedeisende hulp krijgt in 2011 een nieuwe vleugel, samen met de huisartsenpost. Daarbij komen in 2015 het Moeder & Kindcentrum en een afdeling voor geriatrische revalidatiezorg. Steeds meer innovatieve en moderne technologie vindt een plekje in het ziekenhuis. Papieren patiëntendossiers worden vervangen door digitale versies en ook een operatierobot doet in 2011 zijn intrede in de operatiekamer.
In 2007 krijgt het ziekenhuis een kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor de Accreditatie van Ziekenhuizen. Lievensberg is een van de eerste 25 ziekenhuizen die dit keurmerk voor de hele organisatie ontvangt. Het betekent dat de organisatie goed werkt en veilig is. In 2015 krijgt het ziekenhuis het bewijs opnieuw. In 2009 krijgt de Stichting Ziekenhuis Lievensberg een nieuwe naam: Lievensberg Ziekenhuis. Het ziekenhuis blijft zo heten tot er met de fusie met het Franciscus Ziekenhuis in 2015 een einde komt aan 46 jaar Lievensberg.