IVF: Reageerbuisbevruchting

IVF staat voor ‘In Vitro Fertilisatie’. Een behandeling die in de volksmond bekend staat als reageerbuisbevruchting. Bij deze behandeling worden in het laboratorium eicellen samengebracht met zaadcellen.

Methode

Als gekozen wordt voor een IVF-behandeling, worden de eierstokken gestimuleerd met hormonen. Daardoor groeien er follikels (eiblaasjes) die de eicellen bevatten. Deze follikels worden via de vagina aangeprikt waarbij de vloeistof met de eicel wordt opgezogen. Uit het sperma worden zaadcellen gehaald. Als een zaadcel en eicel in het laboratorium zijn samengesmolten ontstaat een embryo. Dit kan teruggeplaatst worden in de baarmoeder. Als het embryo zich innestelt, ontstaat een zwangerschap. 

Kans op zwangerschap

De kans om zwanger te worden met behulp van IVF hangt samen met de leeftijd en indicaties van de vrouw. Gemiddeld ontstaat in 25 tot 30 procent van de IVF-behandelingen een zwangerschap. De uiteindelijke kans op de geboorte van een kind is gemiddeld 20 procent per IVF-poging.

ICSI

De afkorting ICSI staat voor ‘intracytoplasmatische spermainjectie’. Dit is een andere vorm van reageerbuisbevruchting, waarvoor gekozen wordt als het sperma extreem weinig zaadcellen bevat. De procedure verloopt veela hetzelfde als bij IVF, alleen wordt bij ICSI één zaadcel met een kleine injectienaald direct in de eicel ingebracht.

IVF- en ICSI-behandelingen worden niet in het Bravis ziekenhuis uitgevoerd. We verwijzen u hiervoor door naar Rotterdam of Tilburg.

Meer informatie