Wachttijdberekening in dagen volgens NZa beleidsregels
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315
Een CO2-laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers die allemaal een verschillende soort licht gebruiken. Een CO2-laser gebruikt een geconcentreerde bundel infrarood licht die watermoleculen in de huid extreem opwarmt. Hierdoor verdampt het behandelde huidlaagje. Met deze laser kunnen zeer precies dunne lagen van de huid verwijderd worden. Laagje voor laagje kunnen hiermee ook diepe afwijkingen van de huid worden verwijderd.
De CO2-laser kan worden gebruikt bij:
Met een CO2-laser kunnen deze afwijkingen van de schaamlippen (vulva), vagina (schede) en rondom de anus worden verwijderd. De afwijkingen kunnen terugkomen, de behandeling kan dan vaak nogmaals plaatsvinden.
Tijdens de behandeling moet u, en iedereen die in de ruimte waar de behandeling plaatsvindt, een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. Daarnaast moeten alle spiegelende oppervlakten afgedekt zijn.
De behandeling is pijnlijk. Pijnstilling in de vorm van een creme, lokale injecties of een roesje kan nodig zijn. Dit is afhankelijk van behandeling en per patiënte verschillend. Crème moet u 1 tot 2 uur vóór de behandeling dik op de huid smeren. De andere pijnstilling zal uw arts u geven. Lokale injecties zal de arts bij u toedienen. En procedurele sedatie analgesie betekent dat er via een infuus slaapmiddelen en/of pijnstillers worden toegediend.
Soms zijn de afwijkingen te uitgebreid om tegelijk te worden behandeld, dan wordt er een volgende afspraak gepland.
Door de behandeling ontstaat een wond waar vocht uit komt. De huid voelt wat branderig aan en ziet er vaak uit als een flinke schaafwond. Het behandelde gebied kan enkele dagen dik zijn. Afhankelijk van de diepte van de wond, geneest deze binnen enkele dagen tot 3 weken. Na de behandeling krijgt u een zalf voorgeschreven om een wondinfectie te voorkomen.
Er kunnen verschillende soorten bijwerkingen ontstaan. Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.
Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.
U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek na enkele weken.
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315