Veilige zorg en de wet op gezichtsbedekkende kleding

De wet Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding verbiedt sinds 1 augustus 2019 het dragen van een nikab, boerka, integraalhelm of bivakmuts in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. In het Bravis ziekenhuis kan dus tijdens het ziekenhuisbezoek aan een patiënt of bezoeker worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen.

Veilige zorg en de wet op gezichtsbedekkende kleding

Alle patiënten zijn wettelijk verplicht om zich te identificeren. Ook kinderen onder de 14 jaar. Onze hulpverleners moeten kunnen zien of u degene bent die op het identiteitsbewijs staat. Zij moeten daarvoor uw gezicht kunnen zien. Dit geldt ook voor mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen. 

Geen persoonsverwisseling

De identificatieplicht binnen een zorginstelling is bedoeld om persoonsverwisseling en fouten bij de uitwisseling van medische gegevens te voorkomen. Om die reden kan worden verzocht om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen.

Goede zorg en service

Ook tijdens het ziekenhuisbezoek kan aan een patiënt of bezoeker worden gevraagd om gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. Ook non-verbale communicatie is immers belangrijk voor het verlenen van goede zorg en service. Bij weigering wordt, na een herhaald verzoek, aan patiënt of bezoeker gevraagd om de instelling te verlaten.

Acute hulp

Bij acute hulpverlening wordt een patiënt met gezichtsbedekkende kleding uiteraard niet geweigerd, maar om goede zorg te kunnen verlenen zal de gezichtsbedekkende kleding moeten worden verwijderd.