Bruce Ramos da Costa: "Dankzij selfcare dialyse ben ik flexibeler in mijn tijd"

Sinds vorig jaar worden patiënten in het Bravis ziekenhuis opgeleid om zelfstandig, of zo zelfstandig mogelijk, hun dialyses uit te voeren. Eén van hen is Bruce Ramos da Costa. Hij is onlangs gestart met de training.

Bruce onderging 10 jaar geleden een niertransplantatie. Daarvoor heeft hij bijna twee jaar hemodialyse-behandelingen in het dialysecentrum gehad. Hij was toen net 23 jaar. “Ik heb nu meer acceptatie in mijn ziekte, ook meer rust. Ik geloof dat alles gebeurt met een reden, dus ook dat ik nu weer dialyseer”, vertelt Bruce.

Dochter Brianna
De mooiste gebeurtenis in de jaren dat hij geen dialyse nodig had, was de geboorte van zijn dochter Brianna. Zij komt regelmatig mee naar de dialyse met haar vader om hem gezelschap te houden, Na de dialyse gaan ze dan samen op de fiets weer huiswaarts.

Toen bij Bruce zijn nierfunctie achteruitging en dialyse weer in zicht kwam, heeft hij nog een mooie reis naar Kaapverdië gemaakt voor hij weer moest starten met dialyse. Dat was in januari, twee maanden later werd hem gevraagd of hij wilde starten met de training voor selfcare dialyse. Daar reageerde hij heel enthousiast op: “Je leert meer over de machine, maar later ook over medicatie en labuitslagen, waardoor je meer ziekte-inzicht krijgt. Omdat je flexibel bent in de tijd dat je komt voor dialyse, komt dat ook beter uit met het maken van andere afspraken en natuurlijk heel belangrijk: voor mijn dochter.”

Training
De training verloopt goed, Bruce pakt het opbouwen van de machine vlot op. Inmiddels is hij bezig met de volgende stappen: het aan- en afsluiten van de machine. Ook het afronden van de dialyse (machine afbreken en alles schoonmaken en opruimen) hoort bij de selfcare. De volgende stap naar zelfstandigheid is het leren aanprikken van de shunt. Hierin wordt hij begeleid door een verpleegkundige van de vaatwerkgroep. Om continuïteit te creëren, is bij de selfcare-training een beperkt aantal verpleegkundigen betrokken. De voortgang wordt bijgehouden in het trainingsboek. Als een fase is afgerond, wordt dit getoetst en ontvangt Bruce een certificaat dat wordt ondertekend door hem en de verpleegkundige die de toets heeft afgenomen. Zo zijn er vijf fases die worden doorlopen voordat iemand wordt ‘losgelaten’.
Op de vraag wat Bruce goed vindt aan de selfcare dialyse: “Ik zie alle handelingen als iets waar je wat van leert. Ik hoop dat meer mensen de dialyses zelf willen leren uitvoeren en probeer iedereen enthousiast te maken.”

De selfcare dialyse is een onderdeel van Bravis Beter Thuis. Lees hier meer over deze ontwikkeling