Allergietest bij kinderen

Hallo, mijn naam is Floortje


Ik ben een meisje van zeven jaar en iedere zondag ga ik met mijn papa en mama naar een heel groot bos. Daar kunnen we spelen, spoorzoekertje doen en paddenstoelen zoeken.

Als we dan thuis komen, maakt mama iets lekkers klaar. Helaas smaakt al dat lekkers mij dan niet meer zo want altijd als wij naar het bos geweest zijn, krijg ik heel veel last van niesbuien, jeukende ogen en een hele vieze snotneus. Ik voel me dan helemaal niet lekker en dus wil ik ook niet veel meer eten. Mijn mama zegt dat we maar eens naar de dokter moesten gaan. Misschien was het wel een allergie.

 

Daar had ik nog nooit van gehoord. Mama vertelde dat onze buurjongen Bob ook altijd vieze snotneuzen had en dat hij toen bij de dokter een allergietest moest doen. Daar hoorde Bob dat hij allergisch was voor graspollen. De dokter geeft hem daar nu medicijnen voor.

Ik was behoorlijk nieuwsgierig geworden. Ik ben vrijdagmiddag bij Bob gaan spelen en hij heeft mij verteld hoe dat nou gaat met zo’n allergietest.

Het verhaal van Bob

Op maandagmorgen ging ik met mama naar het ziekenhuis. We moesten er om 9.00 uur zijn. Een mevrouw vroeg of ik wilde binnenkomen en daarna mocht ik bij mijn mama op schoot gaan zitten.


Op het tafeltje stonden allemaal flesjes. Ik moest eerst aan de mevrouw vertellen of ik vaak moest niezen en wanneer dat was. Toen vroeg zij ook of ik huisdieren had en hebben wij lekker zitten babbelen over Bulletje, ons konijn.

Ik mocht mijn arm op de tafel, armleuning of op mijn spijkerbroek leggen.

Daarna plakte de mevrouw een plakbandje op mijn arm en liet er een aantal druppeltjes uit de flesjes op vallen.

Met een pennetje zette ze toen een krasje op alle druppeltjes.

 

De mevrouw zei dat ik 15 minuten mocht wachten in de wachtkamer. Het kriebelde en jeukte best wel en ik mocht echt niet terugkrabbelen. Toen mocht ik weer binnenkomen en kon de mevrouw direct zien waar ik allergisch voor was omdat die plekjes rood waren geworden. Mama praatte nog even met de testmevrouw.


Na een paar dagen hadden we weer een afspraak bij de dokter voor de uitslag van de allergietest.

Toen vertelde de dokter dat ik steeds verkouden werd door bloeiende grassen die vooral in het begin van de zomer bloeien.

Moet jij ook?

Ik hoop dat je het verhaal van Bob goed hebt gelezen zodat ook jij niet meer bang bent voor de allergietest.

Voorbereiding allergietest

Let op: voor je ouders is het belangrijk te weten dat je de volgende medicijnen vanaf 72 uur voor de test niet mag gebruiken: Aerius, Mizollen, Tavegil, Xyzal, Telfast, Prednison, Zyrtec, Kestine, Ketotifen, Triludan, Zaditen, Claritine, Allerfree, Tinset, Cetirizine, Primatour en Dymista.

 

Ook is het belangrijk om 24 uur voor het onderzoek lokaal geen crèmes of zalven te smeren op de onderarmen.

Contact

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven.

Heb je nog vragen na het lezen van de folder? Stel de vragen dan aan je KNO-arts.

De polikliniek KNO is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 - 70 67 342.

 

05/22

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?