Capsaïcine behandeling

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de KNO-arts. In overleg met de arts is er een afspraak gemaakt op de KNO polikliniek voor een behandeling van uw neusslijmvlies met Capsaïcine. Capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper. De behandeling met een extract van deze stof kan helpen tegen overgevoelig neusslijmvlies. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de behandeling met Capsaïcine. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw behandeling.

Inleiding

In overleg met uw KNO-arts is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw neusslijmvlies met

Capsaïcine op de polikliniek KNO. Capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper. De behandeling met een extract van deze stof kan helpen tegen overgevoelig neusslijmvlies.

Overgevoelig neusslijmvlies

Het slijmvlies van de neus reinigt, verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Bij een verkoudheid of een reactie op een allergeen (zoals huisstofmijten of graspollen) kan het slijmvlies zwellen. Hierdoor raakt de neus verstopt. Ook kan het slijmvlies te veel vocht produceren waardoor u klachten krijgt van een loopneus of hinderlijke niesbuien. Bij hyperreactiviteit van het neusslijmvlies reageert het slijmvlies overmatig met zwelling en vochtproductie.

Behandeling met Capsaïcine

Een behandeling met het peperextract Capsaïcine kan de gevoeligheid van het slijmvlies verminderen. U komt hiervoor pas in aanmerking als eerdere behandeling met medicijnen geen succes heeft gehad en als u niet allergisch blijkt te zijn. Het effect is pas in de loop van een aantal weken te merken.

De behandeling

De eerste toediening kan gevoelig zijn. Daarom brengt de KNO-arts eerst watjes met verdovingsvloeistof in de neus in. Na ongeveer tien minuten is het neusslijmvlies verdoofd. De KNO-arts haalt daarna de watjes uit de neus en spuit nog eens een verdovende spray in elk neusgat. Ook smeert hij wat vaseline onder de neus. Daarna krijgt u in elk neusgat drie spuitjes van de Capsaïcine neusspray. Deze behandeling krijgt u in totaal vijf keer met een tussenpoos van 45 minuten. Bij de volgende toedieningen zijn de watjes met verdovingsvloeistof niet meer nodig. U krijgt dan alleen nog de verdovende neusspray ingespoten door een assistente.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u wat last hebben van tranende ogen en hoesten. De klachten verdwijnen vaak al na vijf tot tien minuten. Sommige mensen ervaren lichte hoofdpijn.

Effect van de Capsaïcine behandeling

Na ongeveer twee weken nemen bij de meeste patiënten de klachten van het neusslijmvlies al af. Dit effect zal gemiddeld negen tot twaalf maanden aanhouden. Na deze tijd kan de behandeling zonder problemen worden herhaald.

Contact

Het is niet mogelijk om in een voorlichtingsfolder alle details voor elke situatie te beschrijven.

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, stel ze dan aan uw KNO-arts. 

De polikliniek KNO is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 – 70 67 342. 

  

06/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?