Clomid/Letrozole instructie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling en uw behandelend gynaecoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een behandeling met Clomifeen citraat (Clomid)/Letrozole om de eisprong op te wekken. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de behandeling. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw behandeling.

Inleiding

Uw behandelend gynaecoloog heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een behandeling met Clomifeen citraat (Clomid)/ Letrozole om de eisprong op te wekken. In deze folder leest u hoe het behandelschema werkt en waar u op moet letten.

Voorbereiding

 • Indien u niet ongesteld wordt is het mogelijk dat we u Provera/Primolut tabletten voorschrijven. Voordat u begint met deze medicijnen doet u eerst thuis een zwangerschapstest. Als de test negatief is, mag u starten met de tabletten.
 • Nadat u gestopt bent met de Provera/Primolut tabletten zal er een ‘onttrekkingbloeding’ ontstaan. Meestal start de bloeding tussen de 2 en 10 dagen na de laatste dag dat u de pillen heeft ingenomen. Komt er binnen 10 dagen geen bloeding? Dan moet u opnieuw een zwangerschapstest doen. Bij een negatieve uitslag kunt u starten met de Clomid/ Letrozole behandeling.

Toelichting behandelschema

In de folder vindt u een behandelschema. Hierin kunt u de betreffende data invullen.

 • Cyclusdag 1 = de dag dat uw menstruatie begint en goed doorzet. U verliest dan helderrood bloed. Zet de menstruatie na 18.00 uur pas goed door? Dan geldt de volgende dag als de eerste cyclusdag.
 • U neemt de Clomid/Letrozole tabletten op cyclusdag 3 t/m 7. De gynaecoloog geeft aan welk aantal tabletten u per dag moet gebruiken (1/2/3 stuks).
 • Een week na de vermoedelijke eisprong prikt u bloed (progesteron). Uw arts spreekt af op welke dag dit moet gebeuren, meestal de 21ste dag. U kunt dit niet in het weekend laten prikken, dan prikt u op de vrijdag/ maandag. U kunt voor een paar dagen later een belafspraak inplannen bij uw behandeld arts om de uitslag te bespreken.
 • De eisprong zal ongeveer 2 weken voor de menstruatie zijn, meestal is dit tussen dag 12-21 ongeveer. Rond die periode is het goed om indien mogelijk ten minste 3 keer per week gemeenschap te hebben.

Nieuwe cyclus, nieuwe behandeling

Wordt u weer ongesteld en wilt u met een nieuwe behandeling beginnen? Dan start u opnieuw vanaf cyclusdag 3 met de Clomid/Letrozole tabletten in de afgesproken dosering. Is er met u afgesproken of u langs moet komen voor echo’s? Dan belt u bij de menstruatie naar de polikliniek voor een echoafspraak. Indien er geen echo’s gemaakt hoeven te worden, zien wij u terug na een aantal cycli zoals afgesproken met uw behandelend gynaecoloog (meestal na 6 cycli). U maakt eerder een afspraak indien de cyclus langer dan 35 dagen duurt.

Niet ongesteld

U heeft een belafspraak over de uitslag van het bloedonderzoek. Als deze bloedwaarde geen eisprong laat zien en u wordt niet ongesteld, dan krijgt u opnieuw Provera/ Primolut om een bloeding op te wekken. Hierna start u met een hogere dosering Clomid/Letrozole en zullen wij deze cyclus eventueel met echo’s vervolgen. 

Route

Bij een afspraak op de polikliniek gynaecologie

 • in het Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal  meldt u zich aan de balie op de begane grond, route 28.
 • In het Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom meldt u zich aan de balie van de polikliniek ingang Van Swietenlaan op de begane grond, route 89.
 • in Etten-Leur of Steenbergen meldt u zich bij de receptie in de hal op de begane grond.

 

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur telefonisch contact op met de polikliniek gynaecologie: 088 - 70 66 600.

 

Voor spoedgevallen kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met de polikliniek gynaecologie.

 

Buiten kantoortijden kunt u bellen naar de Spoedeisende Hulp:

 • Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom: 088 70 67 302
 • Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal: 088 70 68 889

 

Voor meer informatie kijkt u op de website: www.gynaecologen-maatschap.nl.

Bij onderzoeken en behandelingen of ziektebeelden vindt u meer informatie over o.a. oriënterend fertiliteit onderzoek, polycysteus ovarium syndroom, ovulatie inductie, IUI.

 

Bijlage: Behandelschema

 

11/20

 

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?