Continentiepoli (digitaal)

Inleiding

Vrouwen die last hebben van ongewenst urineverlies (incontinentie) kunnen terecht op de continentiepoli van het Bravis ziekenhuis. Urologen, gynaecologen en gespecialiseerd verpleegkundigen werken hier samen bij de behandeling van ongewenst urineverlies (incontinentie). Hieronder leest u wat u van deze polikliniek kunt verwachten.

Ongewenst urineverlies (Incontinentie)

Ongewenst urineverlies blijft vaak een moeilijk onderwerp om over te praten. Veel vrouwen denken de enige te zijn of schamen zich ervoor. Dit is eigenlijk niet nodig. Bijna één miljoen mensen in Nederland hebben last van ongewenst urineverlies. Bij veel mensen heeft dit invloed op de kwaliteit van leven. Er zijn steeds betere manieren om ongewenst urineverlies aan te pakken.

Continentiepoli

De gynaecologen en de urologen van het Bravis ziekenhuis werken samen in de continentiepoli. Zij willen mensen met ongewild urineverlies zo goed en zo snel mogelijk helpen. Ze voegen hun kennis samen en daar heeft u voordeel bij. Als uw huisarts u doorverwijst, bent u welkom bij de continentiepoli.

Gang van zaken

De huisarts meldt u aan bij de continentiepoli. U ontvangt via “Mijn Bravis” een digitale vragenlijst en een plasdagboek. Een aantal dagen na u aanmelding krijgt u telefoon van het “Bravis monitoringscentrum” ze gaan u begeleiden en helpen bij  het invullen van de vragenlijst. Naast de vragenlijst is het belangrijk 2 x 24 uur een plasdagboek bij te houden. Dit gaat via de app Luscii, ook hierbij kan het “Bravis monitoringscentrum” u begeleiden.

De ingevulde vragenlijst en het plasdagboek komen terecht bij de urologieverpleegkundige. Op basis van uw antwoorden bepalen ze welke onderzoeken nodig zijn. Daarna plannen ze een afspraak in voor de continentiepoli. Daar ziet u de uroloog en/of de gynaecoloog en eventueel de urologieverpleegkundige. Tijdens deze afspraak vinden de onderzoeken plaats. Dit alles duurt ongeveer één dagdeel. Daarna stellen de artsen een behandelplan op. Dat kan bestaan uit adviezen over uw levensstijl, medicijnen, bekkenbodemtherapie of een operatie.

Welke onderzoeken krijgt u

De uroloog en/of de gynaecoloog stellen u nog een aantal vragen. Ook onderzoeken zij u lichamelijk. Een inwendig vaginaal onderzoek hoort daar ook bij. De uroloog maakt een echografie van uw buik. De arts bekijkt dan de blaas en de nieren. De gynaecoloog maakt een inwendige vaginale echo om naar de baarmoeder en de eierstokken te kijken.

Onderzoeken die u misschien krijgt

Voor onderstaande onderzoeken wordt per patiënt bepaald of ze nodig zijn:

  • Urine onderzoek: U hoeft geen urine mee te brengen. Als het nodig is kunt u op het toilet op de polikliniek urine opvangen.
  • Flowmetrie: Een flowmeter is een speciaal toilet waarop u gewoon kunt plassen. Dit toilet meet hoeveel u plast en de kracht van de straal.
  • Urodynamisch onderzoek; Dit is een inwendig onderzoek. Er wordt gekeken naar de werking van de lage urinewegen (blaas en sluitspieren).
  • Cystoscopie: Dit is een onderzoek waarbij de uroloog de plasbuis en de blaas bekijkt met een kleine camera.

Telefoonnummers

  • Polikliniek urologie, te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer: 088 - 70 68 272.
  • Polikliniek gynaecologie, te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer: 088 - 70 66 600.
  • Urologieverpleegkundigen, te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer: 088 - 70 68 272.
  • E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

02/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?