Facelift

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling en u zult binnenkort een facelift ondergaan. Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te 'liften'. In het gesprek met de plastisch chirurg heeft u al informatie ontvangen over de facelift. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Inleiding

Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te 'liften'. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De ingreep heeft geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u deze rimpels weg wilt hebben, moet u bij de plastisch chirurg een aparte behandeling ondergaan.

Wat u moet weten voor de operatie

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische operatie en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. U moet de operatie dus zelf betalen. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg u heeft beoordeeld.

 

Medicijngebruik

Wanneer u medicijnen gebruikt, moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal weken voor de operatie niet meer slikken.

 

Roken

Daarnaast moet u minstens zes weken van tevoren stoppen met roken. Roken vernauwt namelijk de bloedvaten waardoor stoornissen in de wondgenezing op kunnen treden.

De operatie

Voor een facelift krijgt u meestal volledige verdoving. U moet een aantal dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie zelf duurt een paar uur. De huid van de hals, de wangen en de weefsellaag onder de huid worden over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. Eventueel overtollig vetweefsel in het halsgebied kan worden weggehaald via een huidsnede onder de kin. Aan het eind van de operatie kunnen in de wond één of meerdere drains (dunne slangetjes) worden achtergelaten om wondvocht en bloed uit de wond naar buiten te voeren. Na een dag worden deze drains verwijderd.

Mogelijkheden en verwachtingen

Het doel van een facelift is de huid weer glad en strak te krijgen, maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijk verouderingsproces van uw huid niet door een facelift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Het effect van een facelift is meestal vijf tot tien jaar zichtbaar. Daarna is eventueel een volgende facelift nodig.

Na de operatie

 • Na afloop van een facelift wordt uw gezicht met een drukkend verband omzwachteld. Dit verband moet één tot enkele dagen blijven zitten. Eventuele drains verwijdert de arts meestal de dag na de operatie.
 • Na de operatie zijn uw gezicht en uw hals gezwollen en verkleurd. Dit duurt gemiddeld twee weken maar over het algemeen hebt u weinig last van pijn.
 • Een tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar, maar vallen in de praktijk meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie, kan er ook een extra littekentje onder uw kin voorkomen.
 • Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na enkele weken.

Risico's en complicaties

 • Een facelift heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit bijna nooit voor.
 • Soms komen na een facelift wat plekjes met vochtophoping of wat stuggere plekjes voor op het gezicht. Deze gaan meestal vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut.
 • Een heel enkele keer raakt er tijdens een facelift een takje van de aangezichtszenuw beschadigd. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt, kunt u dan niet meer bewegen. Meestal herstelt zich dit echter weer geheel of gedeeltelijk.
 • Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u de eerste veertien dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

 • Op maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u naar de polikliniek plastische chirurgie telefoonnummer 088 – 70 68 402.
 • Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp:

  • locatie Bergen op Zoom: telefoonnummer 088 – 70 67 302.
  • locatie Roosendaal: telefoonnummer 088 - 70 68 889.

Vragen

Bij vragen kunt u maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie, telefoonnummer 088 - 70 68 402.

 

06/19

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?