Gipsverband, aandachtspunten voor thuis

Inleiding

Uw kind is nu ver genoeg opgeknapt om weer naar huis te gaan. Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden. Dit zijn algemene aandachtspunten. Als er specifieke zaken zijn, zal de arts of de verpleegkundige dit met u bespreken voordat u met uw kind naar huis gaat.

Vervoer

Afhankelijk van de situatie van uw kind is het aan te raden dat er iemand bij uw kind achter in de auto gaat zitten. Er is dan altijd iemand die bij uw kind zit als deze extra aandacht nodig heeft.

Pijn

Bij pijn kunt u paracetamol geven, tenzij anders aangegeven. De eerste twee dagen na de operatie adviseren wij om drie à vier keer daags een paracetamol te geven. Hierna kunt u op aangeven van uw kind de paracetamol geven (maximaal vier keer daags).

Activiteiten

Pas de activiteiten aan uw kind aan. Veel activiteiten zullen door de breuk niet kunnen. Als u denkt dat uw kind naar school kan, overleg dan even met de leerkracht om te voorkomen dat uw kind in de drukte door stoten veel pijn heeft. Het hebben van gips is op zich geen reden om niet naar school te gaan. Zorg dat bij het douchen het gips droog blijft door dit af te dekken met bijvoorbeeld een plastic zak. Als specifieke activiteiten met betrekking tot het belasten van het betrokken lichaamsdeel verboden zijn, dan hoort u dat van de behandelend arts.

Voeding

Als uw kind meteen mee naar huis mag na de ingreep, ga dan verder met heldere dranken als appelsap, water, ranja, heldere bouillon, thee etc. Als uw kind niet misselijk is, kunt u dit uitbreiden met licht verteerbare voeding zoals pap, soep, appelmoes, puree en een boterham. Wacht nog even met koolzuurhoudende drank. Blijft uw kind misselijk of spugen? Geef dan regelmatig kleine beetjes helder drinken. De dag na de operatie mag uw kind weer normaal eten, mits er geen bijzonderheden zijn.

Gipscontrole

U dient de eerste paar dagen regelmatig te controleren of het gips niet te strak zit. Voel aan de tenen of vingers of die warm aanvoelen. Ze mogen niet tintelen. Als u op de nagel drukt (deze wordt dan wit), moet deze bij loslaten weer snel roze te kleuren. Uw kind moet de vingers of tenen  kunnen bewegen (dit kan pijn doen).

Ziet u koude, blauwe vingers/tenen en klaagt uw kind over pijn die maar niet over gaat, neem dan tijdens kantooruren contact op nemen met de gipsverbandmeester:

  • locatie Bergen op Zoom: telefoonnummer: 088 – 70 67 793
  • locatie Roosendaal: telefoonnummer 088 – 70 68 269

In de avond- en nachturen en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp via het centrale telefoonnummer: 088 – 70 68 000.

Oefenen

Laat uw kind bij een gips om de arm goed oefenen met het bewegen van de vingers/hand. Dit voorkomt dat ze erg stijf zijn nadat het gips verwijderd is.

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met de afdeling Kind & Jeugd van het Bravis ziekenhuis, telefoonnummer: 088 – 70 67 569.

 

Meer informatie

Bezoek voor algemene informatie ook eens de website van afdeling Kind & Jeugd:

www.braviskindenjeugd.nl

 

10/19

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?