Handtherapie

Handtherapie is een specialisatie binnen de ergotherapie en fysiotherapie. De handtherapeuten van het Bravis ziekenhuis zijn opgeleid tot allround handtherapeuten. In deze folder leest u alles over handtherapie.

Inleiding

Handtherapie is een specialisatie binnen de ergotherapie en fysiotherapie.

Handtherapeuten zijn deskundig op het gebied van hand- en polsaandoeningen, anatomie, wondgenezing en de ontwikkelingen binnen de handchirurgie. Handtherapie houdt zich bezig met het behandelen en diagnosticeren van functiestoornissen van spieren, pezen, ligamenten, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid.

De behandeling is gericht op het verbeteren van de mobiliteit, kracht, coördinatie en belastbaarheid. Daarnaast is er aandacht voor een maximale (functionele) inzetbaarheid van de arm, pols en hand zodat dagelijkse activiteiten weer naar tevredenheid uitgevoerd kunnen worden.

Wij behandelen klachten van hand en/of pols zowel conservatief als postoperatief als gevolg van onder andere:

 • fracturen van vingers en/of pols;
 • peesletsels en peesontstekingen;
 • zenuwletsel of compressie;
 • bandletsel;
 • artrose;
 • reumatoïde artritis;
 • hypermobiliteit.

Onze werkwijze

Er wordt onderzoek gedaan naar wat de oorzaak en diagnose is van uw klachten door middel van verschillende diagnostische vaardigheden. Vervolgens wordt bepaald welke behandeling geïndiceerd en adequaat is en wordt samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Vervolgens gaan we samen aan de slag om uw hand weer zo goed mogelijk te laten functioneren. Bij onze behandelingen kunt u denken aan:

 • handonderzoek, analyse en metingen;
 • functionele training;
 • littekenmassage;
 • oefentherapie;
 • spalktherapie;
 • hulpmiddelen;
 • leefstijladviezen 

Wie zijn wij

Onze handtherapeuten richten zich op het herstel van de functies van uw hand zodat u uw hand weer zo goed mogelijk kunt gebruiken tijdens dagelijkse activiteiten. Alle handtherapeuten hebben een opleiding fysiotherapie of ergotherapie afgerond. Daarnaast zijn de handtherapeuten opgeleid tot allround handtherapeut en zijn zij geschoold in het behandelen en begeleiden van complexe handproblematieken. Het team beschikt dan ook over adequate ervaring om u de juiste behandeling te kunnen bieden.

Praktische informatie

Verwijzing en verwijsroutes

U kunt bij ons terecht middels een verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Daarnaast is het in veel gevallen ook mogelijk gebruik te maken van directe toegankelijkheid.

De handtherapeut kan zowel een fysiotherapeut als ergotherapeut zijn. Bij wie u wordt ingepland is afhankelijk van de planning en/ of op basis van uw hulpvraag

Vergoedingen en tarieven

Ergotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed voor tien uur per kalenderjaar. Na deze tien uur kan aanspraak worden gemaakt op uw aanvullende verzekering. De kosten van ergotherapie vallen onder het verplichte eigen risico. Behalve voor kinderen onder de 18 jaar.

Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

Met alle zorgverzekeraars heeft het Bravis/ PMC (Paramedisch Centrum Zuidwest Nederland) contracten afgesloten. Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid om op de hoogte te zijn van de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar. Declaratie van uw behandelingen vindt rechtstreeks bij uw zorgverzekering plaats. Indien dit niet mogelijk is ontvangt u een nota, welke zorgt voor de financiële afhandeling van uw behandelingen. Voor meer informatie zie de website www.pmc-zuidwestnederland.nl

Contact gegevens:

Bravis ziekenhuis

Locatie Roosendaal

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

 

Bravis ziekenhuiis

Locatie Bergen op Zoom

Boerhaaveplein 1

4624 VT  Bergen op Zoom

 

Telefoon: 088 70 68 225

 

E-mail:  poli.revalidatieplanning@bravis.nl

 

Website: www.bravisziekenhuis.nl, www.bravisrevalidatie.nl en www.pmc-zuidwestnederland.nl

 

11/21

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?