- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Ingegroeide teennagel
Ingegroeide teennagel
Inleiding
Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten van een ingegroeide teennagel en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. De situatie kan voor iedereen weer anders kan zijn.
Wat is een ingegroeide teennagel en hoe ontstaat het?
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en veroorzaakt irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit, is niet met zekerheid bekend. Misschien ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt). Zeker is dat het te kort afknippen van de hoeken van de nagel een rol speelt.
Is er nog verder onderzoek nodig?
Meestal is geen verder onderzoek nodig. Een enkele keer kan de arts (afhankelijk van de bevindingen) een röntgenfoto van de teen laten maken.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.
- Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, kan vaak volstaan worden met eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren.
- Wanneer de mate van ingroei erger is en aanleiding geeft tot pijn, een ontsteking veroorzaakt, met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie), dan is een versmalling van de nagelrand vaak noodzakelijk.
- Zo'n versmalling kan geschieden door de nagelrand weg te knippen. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kan geprobeerd worden met bovengenoemde eenvoudige maatregelen een hernieuwde ingroei te voorkomen.
- Ook kan de nagel blijvend versmald worden door niet alleen de nagelrand weg te knippen, maar ook de wortel van de nagel te versmallen. Dat stukje wortel van de nagel kan weg worden gesneden of gekrabd, of door middel van een etsende vloeistof (phenol) worden "vernietigd".
- Soms kan, afhankelijk van de bevindingen van de arts, het nodig zijn de hele of halve nagel te verwijderen.
Deze operaties aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis. Uw arts zal met u overleggen welke behandeling in uw situatie het beste lijkt. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.
Na de behandeling
Na de behandeling legt de assistent een drukverband aan rond de hele voet. U kunt hierdoor niet meer in uw schoen. Laat dit drukverband 48 uur zitten, om het bloeden te stelpen. Na het verwijderen van het verband adviseren wij u de voet gedurende minimaal 1 week 2 maal daags schoon te spoelen/baden en hierna een pleister op de teen te doen.
Wij adviseren u bij binnenkomst van het ziekenhuis een rolstoel te lenen (2 euro muntstuk). Direct na de ingreep moet het been namelijk hoog worden gehouden, om het bloeden te stelpen. Wanneer de verdoving is uitgewerkt zult u merken dat het fijn is het been hoog te laten liggen voor het verlichten van de pijn. Met milde pijnstillers zoals paracetamol is dit ongemak meestal te bestrijden. Deze zijn te koop bij apotheek of drogist en wij adviseren u de pijnstillers vóór de behandeling in huis te hebben.
U bent verplicht een begeleider mee te nemen. U mag na de operatie niet zelf aan het verkeer deelnemen. Heeft u geen chauffeur? Dan moeten wij een nieuwe afspraak voor u maken.
Normaal lopen zal, afhankelijk van de pijn, meestal al weer na enkele (twee tot vijf) dagen mogelijk zijn.
Complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie.
Ook kan een recidief voorkomen: de nagel groeit weer in ondanks de poging de wortel van de nagel te versmallen. Het probleem komt dan toch weer terug.
Wat te doen bij complicaties?
Krijgt u binnen 60 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met de polikliniek chirurgie van het ziekenhuis.
Contact
De polikliniek chirurgie is te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 088 - 70 67 368.
Bij dringende problemen kunt u buiten kantooruren bellen met de afdeling spoedeisende hulp:
088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal
088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom
Vragen
Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts.
01/23