- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Injectie in het oog (intravitreale injectie)
Injectie in het oog (intravitreale injectie)
Inleiding
U heeft een afspraak met de oogarts voor behandeling van uw oogaandoening met een injectie in het oog. Het oog is gevuld met een geleiachtige stof, het glasachtig lichaam. De oogarts spuit hierin met een injectienaald een kleine hoeveelheid geneesmiddel.
De oogarts kan de volgende aandoeningen met een injectie in het oog behandelen:
- maculadegeneratie (slijtage van het netvlies door ouderdom);
- netvliesaandoeningen door diabetes;
- afsluiting (trombose) van een bloedvat in het netvlies;
- andere aandoeningen waarbij vochtophopingen in het netvlies ontstaan.
Medicijnen
Afhankelijk van de aandoening injecteert de oogarts een ontstekingsremmer (dexamethason of triamcinolon) of een vaatgroeiremmer (Bevacizumab, Ranibizumab, Aflibercept of Faricimab).
Voorbereiding
- Er mag geen make-up en crème op de huid rondom uw ogen zitten. Het is niet toegestaan dat u zich opmaakt voor de ingreep.
- Neem een begeleider mee. Het is niet verstandig na de ingreep zelf auto te rijden.
De behandeling
U krijgt de injectie toegediend in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom of Roosendaal. De assistente geeft u oogdruppels voor verdoving en ontsmetting. De oogarts maakt het oog schoon en houdt uw oog open met een ooglidspreider. Het is belangrijk dat u goed de instructies van de oogarts opvolgt en de juiste richting opkijkt tijdens de procedure. U voelt de injectie als een kortstondige pijnscheut of een drukgevoel in het oog. De injectie duurt enkele seconden. Daarna wordt er zalf in het oog aangebracht en mag u direct naar huis.
Na de behandeling
Zowel de verdovende oogdruppels als het ontsmettingsmiddel kunnen irritatie van het oog veroorzaken. De dag van de injectie kunt u last hebben van pijn, irritatie (een typisch gevoel alsof er een zandkorrel in het oog zit) en roodheid van het oog. Dit is normaal. De eerste paar dagen kan uw zicht ook iets verminderd zijn. Door het ingespoten geneesmiddel kunt u ook bewegende vlekjes zien. Deze klachten verdwijnen meestal na een dag. U mag uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. In verband met infectiegevaar mag u tot drie dagen na de behandeling geen contactlenzen dragen, niet zwemmen en geen sauna bezoeken. U krijgt een afspraak voor controle bij uw oogarts op de polikliniek.
Resultaten
Het doel van de injectie is verbetering van het netvlies en stabiliseren van het gezichtsvermogen. Meestal lukt dit, er is echter geen garantie dat een injectie helpt. Meestal zal zonder behandeling met injecties uw zicht achteruit gaan. Bij de meeste aandoeningen moet u rekening houden dat de injecties regelmatig zullen worden herhaald. De periode tussen de injecties zal bij een stabiele situatie vergroot kunnen worden.
Complicaties
Ernstige complicaties (blindheid of verlies van een oog) zijn bij deze behandeling erg zeldzaam.
U kunt last krijgen van de volgende complicaties:
- infectie in het oog. Een infectie ontstaat een of twee dagen na de injectie. De roodheid, pijn en verminderd zicht in de eerste uren na de injectie zijn normaal. Krijgt u meer dan 24 uur na de injectie opnieuw deze klachten? Dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem dan onmiddellijk contact op;
- verhoogde oogdruk (vooral bij ontstekingsremmers);
- bloedingen op of in het oog;
- oogirritatie;
- loslaten van het netvlies;
- staarvorming.
Wat te doen bij complicaties?
Neem bij complicaties direct contact op met het ziekenhuis.
Op maandag t/m vrijdag belt u met de polikliniek van de oogartsen.
- Polikliniek oogheelkunde 088- 70 68 980
Voor spoed buiten onze werktijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.
- Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
- Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889
Vragen
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.
De polikliniek oogheelkunde is telefonisch bereikbaar op: 088 – 70 68 980.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek Oogheelkunde - Bravis
08/24