Laserbehandeling om een verhoogde oogdruk te behandelen: LTP

U heeft in het Bravis ziekenhuis een afspraak voor een behandeling met een laser om een verhoogde oogdruk te behandelen. De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde. In het gesprek met uw behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over de behandeling. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de behandeling.

Inleiding

U heeft in het Bravis ziekenhuis een afspraak voor een behandeling met een laser om een verhoogde oogdruk te behandelen; een zogenoemde lasertrabeculoplastiek (LTP). Een laser is een geconcentreerde lichtbundel waarmee heel precies het oog behandeld kan worden. De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde.

Voorbereiding op de behandeling

U krijgt één ampul met oogdruppels mee. De oogdruppels maken uw pupil kleiner. Een half uur voor de behandeling druppelt u eenmalig het te behandelen oog/ogen met deze ampul.

De behandeling

Nadat uw oog door middel van een druppel is verdoofd, neemt u achter een apparaat plaats, zet uw kin in de kinsteun en uw voorhoofd tegen de voorhoofdsteun. U krijgt een vergrootglaasje met speciale gel op uw oog. U voelt hier niets van.

De oogarts vraagt u om recht vooruit naar een vast punt te kijken. De laser maakt ongeveer 50 kleine schroeiplekjes vlakbij het afvoersysteem van het oog. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer open getrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijk verlaten. De laserbehandeling is pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

Na de behandeling

Na afloop kunt u wat wazig zien. Dit valt over het algemeen mee. U kunt wel hoofdpijn krijgen door de pupilverkleinende druppels.

U krijgt van de oogarts of PA ook een recept voor oogdruppels. Die druppels haalt u na de behandeling op bij de poliklinische apotheek en gebruikt u zoals voorgeschreven na de behandeling.

Houd er rekening mee dat u vanwege het wazige zien na de behandeling niet zelf auto kunt rijden.

U moet zelf nog vijf dagen na de behandeling vier keer per dag druppelen in het behandelde oog.

Controle

U krijgt van de secretaresse een afspraak voor controle.

Complicaties

Het oog kan ontstoken raken. Het is dan ook belangrijk dat u uw oog goed druppelt. Ook kan de oogdruk kortdurend stijgen. Het kan zijn dat de oogarts u hiervoor medicatie geeft of nog een aanvullende controle afspreekt.

 

Als u klachten krijgt, neem dan direct contact met ons op.

  • Polikliniek oogheelkunde 088 – 70 68 980

Voor spoed buiten onze werktijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

  • Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
  • Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.

 

02/21

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?