- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Negatieve druk therapie
Negatieve druk therapie
Inleiding
Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om uw wond te gaan behandelen met negatieve druk therapie. Dit is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van gecontroleerde onderdruk om de wondgenezing te bevorderen. Negatieve druk therapie bevordert een snelle genezing van moeilijk te genezen wonden.
Vaak gaat het om grote of chronische wonden, zoals een open been, een grote open buikwond na een operatie, een huidtransplantatie, een doorligwond of wonden ten gevolge van een ongeluk.
Hoe werkt de negatieve druk therapie?
De negatieve druk therapie werkt met een systeem dat bestaat uit een pomp en verbandmateriaal. De pomp wordt door een computer gestuurd en werkt geruisloos. De wond wordt opgevuld met een schuimverband en afgedekt met een doorzichtige folie. Daarna wordt een afzuigslang geplaatst via een gaatje in de folie. Deze slang heeft een verbinding met een opvangbeker die op de pomp is bevestigd. De pomp zuigt het overtollige wondvocht op. Door het continu opzuigen van het wondvocht verbetert de bloedvoorziening in de wond. Op deze manier groeit er sneller nieuw weefsel en zal de wond sneller sluiten en genezen.
De behandeling
Bij het begin van de behandeling kunt u een licht trekkend gevoel ervaren dat meestal na ongeveer 10 tot 15 minuten weer verdwijnt. Tijdens het genezingsproces kan de wond gevoelig zijn. U bent gedurende de hele behandeling 24 uur per dag verbonden met de pomp. Dit is nodig voor een optimale werking van de negatieve druk therapie.
De duur van de behandeling hangt af van:
• het type en de ernst van uw wond;
• het genezingsvermogen van uw lichaam;
• het gewenste resultaat;
• de oorzaak van de wond (ziekte of ongeval);
• het gebruik van medicijnen;
• uw algemene gezondheid.
Verschonen van het verband
De afdelingsverpleegkundige verschoont minimaal 3 keer per week het verband.
Het is mogelijk dat de wondconsulent hier andere afspraken over maakt.
Minimaal 1 keer per week bekijkt de wondconsulent de wond. Zij bepaalt in overleg met u het juiste schema voor de verbandwissels. Sommige patiënten ervaren ongemak of pijn tijdens de verbandwissel. Hiervoor kunt u zo nodig van tevoren pijnbestrijding krijgen.
Belangrijk
Afhankelijk van de plaats van de wond en de behandeling die uw arts heeft voorgeschreven, kunt u meestal vrij rondlopen met de pomp.
De doorzichtige folie is waterdicht. U kunt zich wassen of douchen met het verband op de wond en de slang dicht geklemd. Trek eerst de stekker uit het stopcontact voordat u zich gaat wassen. Zorg ervoor dat het verband er niet afweekt. De verpleegkundige kan u hierover adviseren. Wordt de folie vuil? Was deze dan voorzichtig af met water en zeep. Waarschuw de verpleegkundige als:
• u meer pijnklachten krijgt;
• het verband gaat lekken;
• de pomp alarm slaat;
• de wond rood wordt of gaat ruiken;
• er meer bloed onder de folie of in de slang zit.
Soms is het noodzakelijk dat de behandeling thuis wordt voortgezet.
Dan komt de thuiszorg de wond bij u thuis verzorgen.
De wondconsulent spreekt met u af hoe vaak de wondverzorging plaats moet vinden.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de afdelingsverpleegkundige, de wondconsulent of de arts.
Bij problemen of vragen thuis kunt u contact opnemen met de verpleegkundige van de thuiszorg. Zij kan bij problemen contact opnemen met de wondconsulent of de firma die de apparatuur levert.
Contact
U kunt de wond-en decubitusconsulenten elke werkdag bereiken tijdens het telefonisch spreekuur van 13.00 tot 13.30 uur:
- Locatie Bergen op Zoom: tel. 088 - 70 66 201
- Locatie Roosendaal: tel. 088 - 70 68 830
Of u mailt naar het gezamenlijk mailadres wond.decubitus@bravis.nl
09/19