Operatie bij de ziekte van Peyronie (Kromstand van de penis)

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat bij u de ziekte van Peyronie (kromstand van de penis) is geconstateerd. Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyronie is er helaas nog niet. Meestal is de kromstand van de penis dusdanig, dat gemeenschap pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval kan een chirurgische correctie van de penis uitkomst bieden. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de operatie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Inleiding

Een genezende behandeling voor de ziekte van Peyronie is er helaas nog niet. Soms is de kromstand van de penis dusdanig, dat gemeenschap pijnlijk of zelfs onmogelijk is. In dat geval kan een chirurgische correctie van de penis uitkomst bieden.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals marcoumar, sintrommitis of ascal? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folders anesthesie en nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar.

Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee.

De operatie

Bij de operatie verwijdert de uroloog uit de tegenoverliggende zijde van het aangedane zwellichaam stukjes bindweefsel, zodat de penis rechtgetrokken wordt. Om goed bij de zwellichamen te kunnen komen, moet de uroloog de huid van de penis 'afstropen'. Voor dit deel van de operatie kan een besnijdenis nodig zijn. Dit betekent dat de eikel na de operatie niet meer bedekt is met voorhuid. Na de operatie is de penis ongeveer 1 – 2 centimeter korter, maar wel ‘functioneel’ recht.

Na de operatie

De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartritme, urineproductie en het operatieverband. U heeft een infuus in uw hand of arm. U mag kort na de operatie weer eten en drinken. Gaat dit goed en is uw bloeddruk stabiel? Dan wordt het infuus afgekoppeld. Om een zwelling en (na)bloeding te voorkomen, is een drukverband om uw penis aangelegd. Het is raadzaam om de penis zoveel mogelijk hoog te dragen om zwelling te voorkomen. Daarvoor draagt u na de operatie een strakke onderbroek of zwembroek.

Nazorg thuis

  • Afhankelijk van de operatie mag u het drukverband na 24 – 48 uur zelf verwijderen (wordt afgesproken bij ontslag). Een nieuw verband is dan niet meer nodig.
  • De eikel kan de eerste dagen gevoelig zijn. U kunt de eikel insmeren met wat vaseline en bedekken met een gaasje.
  • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan. Die kunnen gaan schrijnen.
  • De hechtingen bij de eikel lossen vanzelf op tussen de tiende en twintigste dag.
  • De eerste dagen kan het plassen een branderig gevoel veroorzaken. Bij het doorplassen verdwijnen deze klachten meestal.
  • Het is belangrijk om voldoende te drinken, ongeveer twee liter per 24 uur.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Na een week mag u weer baden. Het wondje is dan voldoende dicht.
  • Zit een gaasje vast aan de wond? Dan kunt u het onder de douche losweken. Na het douchen is het belangrijk om de wondjes droog te deppen.
  • De eerste zes weken mag u geen geslachtsgemeenschap hebben.

Controle

Zes weken na de operatie heeft u een controle afspraak bij de uroloog op de polikliniek urologie.

Route

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 – 70 68 272.

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

02/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?