Optiflow

U bent in het Bravis ziekenhuis onder behandeling vanwege een ziekte aan uw longen. Deze folder geeft informatie over de behandeling met Optiflow.

Inleiding

De Optiflow is een apparaat dat veel zuurstof en een hoge druk (hoge flow) kan geven. Zuurstof is nodig om uw lichaam goed te laten werken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw hersenen, hart en spieren goed kunnen werken. Bij het inademen komt er zuurstof via uw longen in het bloed. Het bloed vervoert de zuurstof door uw lichaam.

Waarom Optiflow zuurstoftherapie?

Er is besloten tot een behandeling met de Optiflow. Dit kunnen we inzetten bij:

  • een ziekte aan uw longen, waarbij het zuurstofgehalte in het bloed lager is dan normaal. Daardoor kunt u zich erg benauwd voelen. Het is belangrijk om het zuurstofgehalte in uw bloed te herstellen.
  • een vorm van uitputting vertoont, met daarbij extra zuurstofbehoefte.

Wat is Optiflow zuurstoftherapie?

Bij Optiflow verwarmen en bevochtigen we de lucht, zoals normaal gesproken ook in de neus gebeurt. Hierdoor kunnen we een grotere hoeveelheid lucht geven zonder dat u daar last van krijgt.

De Optiflow is een apparaat dat veel zuurstof en een hoge druk (hoge flow) kan geven. Door de hoge druk, die het apparaat geeft, openen de luchtwegen zich verder. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof die u krijgt beter opnemen.

Wat gebeurt er bij de zuurstoftherapie?

De extra zuurstof krijgt u via een neusbril. Deze zit met een kort uiteinde (ongeveer 1 cm) in uw neus. Via de neusbril blaast de Optiflow warme, vochtige en zuurstofrijke lucht in uw neus. Als u hieraan gewend bent, voelt u zich minder benauwd en merkt u dat het ademen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht kunt u eventueel vastzittend slijm makkelijker ophoesten.

 

Tijdens deze behandeling, bewaakt de verpleegkundige het zuurstofgehalte in uw bloed met een saturatiemeter. We meten het zuurstofgehalte via een clip op uw vinger.

 

De zuurstof blaast met kracht door de slang dit maakt veel geluid. Dit hoort bij de behandeling en kan geen kwaad. Als het beter met u gaat bouwen we de behandeling met de Optiflow in kleine stapjes af.

Vragen

U kunt met uw vragen terecht bij de polikliniek longgeneeskunde via telefoonnummer 088 70 67 884.

 

 

02/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?