Perineale Prostaatbiopsie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat u prostaatklachten heeft. U heeft daarom een afspraak gemaakt voor een prostaatbiopsie. Dit is een onderzoek van weefsel van de prostaatklier. Door middel van dit onderzoek kan de uroloog de oorzaak van uw klachten vinden. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald een stukje weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek geeft uitsluitsel over goedaardige of kwaadaardige afwijkingen van de prostaat. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de prostaatbiopsie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat u een verhoogd PSA  gehalte heeft. Het kan ook zijn dat er iets gezien is op een MRI scan. U heeft daarom een afspraak gekregen voor een prostaatbiopsie. Tijdens dit onderzoek nemen ze stukjes weefsel van de prostaat voor onderzoek. Dit onderzoek geeft duidelijkheid of er een kwaadaardige afwijking in de prostaat zit (prostaatkanker). In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de perineale prostaatbiopsie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek. Het onderzoek kan op locatie Roosendaal of Bergen op Zoom plaatsvinden. Controleer goed waar u moet zijn.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunners? Meld dit dan op tijd aan uw uroloog. Meestal kunnen bloedverdunnende medicijnen gewoon door gebruikt worden.

Bij de folder biopsie heeft u ook een recept meegekregen voor een tablet antibiotica. Dit recept kan ook digitaal naar uw apotheek verstuurd zijn. U haalt deze op bij uw apotheek. Twee uur voor het onderzoek neemt u het tablet in om infectie te voorkomen.

Neem het tablet niet in met melk en niet tegelijk met ijzertabletten.

Regel vooraf vervoer naar huis. Het is beter dat u niet zelf autorijdt.

Het onderzoek

Bij deze manier worden de biopten gedaan via het perineum. Dit is het gedeelte tussen de balzak en de anus. Er wordt u gevraagd om uw broek en onderbroek uit te doen. Daarna wordt u gevraagd in een speciale stoel met beensteunen te gaan zitten. U ligt dan met uw benen omhoog.

De uroloog bekijkt eerst uw prostaat door middel van een inwendig onderzoek en een echosonde via de anus. Daarna wordt de huid op de plek van de insteekplek van de naald verdoofd. Dan wordt ook de prostaat verdoofd door middel van prikken. Hierna neemt de uroloog met behulp van een dunne naald een aantal stukjes weefsel weg. Het aantal stukjes weefsel kan verschillen. Dit is afhankelijk van de grootte van de prostaat en of er al eerder stukjes weefsel zijn genomen. Het zijn ongeveer 8 tot 12 prikjes. De prik van de naald voelt u nauwelijks. Het weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, het sperma of de ontlasting. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.

Complicaties

Krijgt u binnen de eerste veertien dagen na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:

  • koorts boven de 38.5°C;
  • veel bloedverlies;
  • veel pijn;
  • koude rillingen.

Neem dan contact op met de polikliniek urologie of met de spoedeisende hulp buiten kantoortijden. Vaak is er dan extra antibiotica nodig en soms een opname.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek urologie.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundigen.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 - 70 68 272.

 

Tijdens kantooruren kunt u de urologieverpleegkundigen bereiken via de polikliniek urologie:

088 - 70 68 272.

Of via de mail : urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

 

01/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?