- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Plaspoli
Plaspoli
Inleiding
Uw kind heeft een afspraak bij de plaspoli omdat het problemen heeft met plassen of omdat het vele blaasontstekingen heeft.
Deze poli is bedoeld voor kinderen:
- vanaf 5 jaar, die overdag niet zindelijk zijn voor urine;
- vanaf 5 jaar, die terugkerende urineweginfecties doormaken;
- vanaf 8 jaar die ’s nachts niet zindelijk zijn voor urine.
Voorbereiding
Om een goede diagnose te kunnen stellen, is vooraf informatie nodig over de plas- en poepgewoontes van uw kind. Het invullen van de vragenlijsten is belangrijk. Zonder ingevulde vragenlijsten kan geen diagnose gesteld worden.
Let op: Zorg dat uw kind een DigiD heeft. Via het digitale patiëntendossier MijnBravis logt u in om de vragenlijsten in te vullen.
Informatie over uw kind thuis
U krijgt de volgende papieren toegestuurd:
- Vragenlijst voor kinderen met plasproblemen en/of obstipatie (verstopping). Kinderen met plasproblemen hebben vaak ook poepproblemen. Daarom ook die vragen graag beantwoorden.
- Mictie(plas)lijsten. Noteer twee opeenvolgende dagen (bijvoorbeeld in het weekend):
- wanneer uw kind plast;
- hoeveel de plas is (met behulp van een maatbeker);
- hoeveel uw kind drinkt.
- Poeplijst. Noteer twee opeenvolgende weken het poepgedrag van uw kind.
De ingevulde lijsten een week voor het eerste polibezoek naar ons terug sturen.
De plaspoli
De plaspoli is zo opgezet dat uw kind en u al na de eerste afspraak een plan van aanpak hebben. Stap voor stap pakken we samen het probleem van uw kind aan.
Wie werken er?
Op de plaspoli bestaat het behandelteam uit:
- Ann van der Linden, kinderarts.
- Jessica Steijn, kinderurotherapeut.
Als het nodig is schakelen we andere specialisten in. Bijvoorbeeld een uroloog, psycholoog of een fysiotherapeut.
Eerste bezoek
Bij het eerste bezoek is het belangrijk dat uw kind met een volle blaas komt. Uw kind plast op een speciale toilet. We noemen dit het 'flowtoilet'.
Na het plassen hebben u en uw kind een gesprek met de kinderurotherapeut. Neem geen broertjes en zusjes mee naar deze afspraak. Dit om de volle aandacht bij het gesprek te kunnen houden.
Daarna onderzoekt de kinderarts uw kind om te bepalen of de klacht te wijten is aan een structureel of functioneel probleem. Is er bijvoorbeeld iets aan de hand met de bouw of de werking van de urinewegen?
Dit bezoek duurt ongeveer een uur.
Behandelplan
Met alle gegevens op een rij (de vragenlijsten, de plaslijsten, het gesprek, het lichamelijk onderzoek en de plas op het flowtoilet) wordt er door de kinderarts en de urotherapeut een behandelplan opgesteld.
Afhankelijk van de aard van de klacht komt uw kind:
- meerdere keren op controle bij de urotherapeut;
- voor een instructie in de ‘plasklas’.
Wat is een 'plasklas'?
Uw kind leert opnieuw om zijn/haar blaas op de juiste manier te gebruiken. Er worden oefeningen gedaan en tips gegeven. Deze plasklas duurt een dagdeel.
Als het nodig is schrijft de kinderarts medicatie voor. Bijvoorbeeld blaasontspanners, beschermende antibiotica, of iets anders. De urotherapeut begeleidt u en uw kind naar het van tevoren afgesproken einddoel.
Wanneer kunt u voor uw kind een afspraak maken?
Nadat een arts uw kind heeft doorverwezen naar de kinderarts.
Op welke locatie is de plaspoli te vinden?
Bij de polikliniek kindergeneeskunde in Bergen op Zoom, route 11.
Wilt u een afspraak maken? Heeft u vragen?
Bel dan gerust naar het secretariaat van de poli kindergeneeskunde. Telefoonnummer 088 -70 67 297.
Notities
Heeft u vragen aan de arts of de urotherapeut? Wij raden u aan ze hieronder op te schrijven. Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
.................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
5/24