- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Radiologisch borstonderzoek (mammografie)
Radiologisch borstonderzoek (mammografie)
Inleiding
U bent verwezen naar de afdeling medische beeldvorming/radiologie voor een mammografie, röntgenonderzoek van de borsten. Eventueel aangevuld met een echografie en/of punctie.
Een laborant medische beeldvorming voert het mammografie onderzoek uit, het mogelijk aanvullende echo onderzoek en/of punctie wordt uitgevoerd door een radioloog.
Voorbereiding op het onderzoek
Om een zo goed mogelijk resultaat van het onderzoek te krijgen, is het belangrijk dat u de volgende voorbereiding volgt:
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion of iets dergelijks op de borsten.
- Gebruik minstens drie dagen voor het onderzoek geen zinkzalf op de borsten.
- Indien u bloedverdunners gebruikt, neemt u dan contact op met uw doorverwijzend arts. Er kan een punctie nodig zijn aansluitend aan het onderzoek.
Voorbereiding onderzoek met punctie
Gebruikt u bloedverdunners of heeft u een stollingsprobleem? Dan moet u dit melden aan uw arts. Het kan nodig zijn dat uw arts deze medicijnen aanpast. Soms moeten de stollingswaarden in uw bloed voor de punctie gecontroleerd worden door middel van een bloedonderzoek.
Belangrijk
- Indien u borstimplantaten heeft, moet u dit voor het onderzoek melden bij de laborant.
- Indien u doorgestuurd bent via het bevolkingsonderzoek worden uw gegevens daar opgevraagd. Mocht u zelf gegevens hiervan hebben, neemt u deze dan mee op uw afspraak.
- Zwangerschap
Bent u zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek aan de laborant medische beeldvorming, ook als u het nog niet helemaal zeker weet. Sommige onderzoeken kunnen schadelijk zijn, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. U vindt hierover meer informatie in de folder “Röntgenstralen en zwangerschap”.
- Medicatie
Gebruikt u bloedverdunners of heeft u een stollingsprobleem? Dan is het belangrijk dit voorafgaand aan de punctie aan te geven aan de radioloog en/of laborant medische beeldvorming.
- Sieraden
Soms is het voor het onderzoek nodig dat u uw sieraden af doet. Laat waardevolle spullen daarom liever thuis zodat u ze niet kwijtraakt.
Verloop van het onderzoek
U wordt opgehaald uit de wachtkamer door een laborant medische beeldvorming. Zij neemt u mee naar de kleedkamer. Daar ontkleedt u uw bovenlichaam. De laborant medische beeldvorming zal u uitleg geven over het onderzoek. Eventuele vragen kunt u aan haar stellen. Er wordt (meestal) van elke borst twee foto’s gemaakt. De eerste van bovenaf en de tweede van opzij. Om een foto te maken die goed te beoordelen is, wordt de borst samengedrukt tussen twee kunststofplaten, dit duurt enkele seconden. Dit kan gevoelig en soms zelfs pijnlijk zijn. Paracetamol voor het onderzoek kan helpen. De laborant medische beeldvorming kijkt of de foto’s technisch gelukt zijn.
Aanvullend onderzoek
- Aanvullende foto’s; het kan nodig zijn om naast de standaard foto’s nog andere foto’s te maken bijvoorbeeld in een andere richting of een vergrotingsopname.
- Echografie; regelmatig wordt een echografie verricht als aanvulling op de mammografie. Bij echografie worden onhoorbare geluidsgolven met behulp van een klein apparaatje (transducer) omgezet in een beeld. Een radioloog verricht de echografie. U krijgt wat gel op de borst waarna de radioloog met de transducer over de borst gaat om een afbeelding te maken. Bij patiënten boven de 30 jaar wordt begonnen met een mammografie en de radioloog bepaalt daarna of er aanvullend onderzoek nodig is
Bij patiënten onder de 30 jaar wordt vaak in eerste instantie begonnen met onderzoek van de borsten door middel van echografie. Bij hen is het borstweefsel nog erg dicht en daardoor op de foto moeilijk te beoordelen. De radioloog bepaalt of er een mammografie gemaakt wordt.
- Punctie; indien nodig verricht de radioloog direct bij de echografie ook een punctie om celletjes of wat weefsel uit een bepaald deel van de borst te verkrijgen. Dit weefsel wordt daarna onderzocht onder de microscoop. Zo nodig krijgt u hierbij vooraf een plaatselijke verdoving in de huid.
- Borstcentrum; indien er een punctie verricht is of de mammografie en/of echografie geven aanleiding tot nader onderzoek dan kunt u naar het borstcentrum Bravis worden door verwezen.
Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.
Na het onderzoek
U kunt uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten.
Indien er een punctie heeft plaatsgevonden krijgt u instructies over de nazorg van de radioloog of mammacare verpleegkundige. Breng iemand mee die u naar huis kan begeleiden.
De uitslag
Van de resultaten van het onderzoek maakt de radioloog een verslag. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die u heeft verwezen voor het onderzoek.
Heeft u nog geen afspraak voor de uitslag?
Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts. Het algemeen telefoonnummer van het ziekenhuis is 088 - 70 68 000. De telefooncentrale van het ziekenhuis verbindt u dan door met het betreffende secretariaat.
Bent u via de huisarts doorgestuurd dan krijgt u indien mogelijk gelijk de uitslag van de radioloog. Is er eerst nog aanvullend onderzoek nodig dan wordt dit gelijk voor u geregeld. Is er aanvullend een punctie gedaan dan krijgt u de uitslag hiervan binnen 24-48 uur en wordt er een afspraak gemaakt in het borstcentrum Bravis voor de uitslag.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen. Wij zullen uiterlijk binnen één werkdag op uw bericht reageren.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op het de afdeling medische beeldvorming via telefoonnummer 088 – 70 68 550.
Kijk op de website Radiologie- Bravis | Bravis voor de actuele openingstijden van de afdeling.
Uw afspraak
U heeft een afspraak op de afdeling medische beeldvorming/radiologie op de volgende locatie:
Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25
Medische beeldvorming/radiologie, route 70, begane grond
Melden
Meldt u zich voor het onderzoek aan de balie.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van de afdeling medische beeldvorming via onderstaand telefoonnummer.
Locatie afdeling medische beeldvorming/radiologie
Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal
Afdeling medische beeldvorming/radiologie route 70 op de begane grond
Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
Telefoonnummer: 088 - 70 68 550
Openingstijden: 8.15 - 17.00uur
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, de teamleider van de afdeling of de laborant. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
7/24