Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

Ben je bij een dokter geweest en is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden voor je klachten? Of houden je klachten langer aan dan je bij herstel zou verwachten? Dan noemen we dit ALK (Aanhoudende Lichamelijk Klachten). Het revalidatieteam van het Bravis ziekenhuis kan je helpen hoe hiermee beter om te gaan.

Inleiding

Het ALK-traject is voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 21 jaar. Vanaf 18 jaar vallen jongeren onder de volwassen zorg. Voor jongeren tot 21 jaar beslissen we welk behandelteam ze het beste kan begeleiden.

 

Ben je bij een dokter geweest en is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden voor je klachten? Of houden je klachten langer aan dan je bij herstel zou verwachten? Dan noemen we dit ALK (Aanhoudende Lichamelijk Klachten). Voorbeelden zijn:

  • chronische pijn in je rug, armen of benen
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid met bovengenoemde klachten

 

Hierdoor kun je niet meer alles doen zoals je zou willen en verandert dit je hele leven.

Wanneer deze klachten je dagelijks leven belemmeren, kun je naar het revalidatieteam van het Bravis ziekenhuis. Dit team bestaat uit een kinderrevalidatiearts, kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, medisch maatschappelijk werker en een psycholoog.

Onderzoeksfase

De eerste periode kijken we naar biologische, psychologische en sociale oorzaken van je klachten. Je aanhoudende lichamelijke klachten hebben een grote invloed op je leven. De klachten zorgen ervoor dat je bepaalde dingen niet meer kunt doen. Ook hebben de klachten invloed op wat je denkt, voelt en doet. Samen met jou maken we een overzicht van de gevolgen voor jou. Met jou en je ouders kijken we samen naar wat je belangrijk vindt en wat je zou willen veranderen.

In een gesprek met de revalidatiearts bespreken we deze informatie. We maken dan samen een behandelplan. Het kan ook zijn dat we eerst kiezen voor een andere vorm van hulp buiten het ziekenhuis.

Behandeling

We gaan samen aan jullie doelen werken zodat je weer dingen kunt doen die jij belangrijk vindt. Zoals naar school gaan, werken, fietsen, sporten en leuke dingen doen. De revalidatiearts volgt jouw ontwikkeling en als het belangrijk is worden je ouders betrokken bij de behandeling. Voor extra ondersteuning kunnen we ook samenwerken met school.

Ons revalidatieteam heeft al vele jaren ervaring met het begeleiden van kinderen en jongeren en hun ouders om de situatie positief te veranderen.

Anderen gingen jou voor…

Je kunt kijken op de website Specialistische revalidatiezorg op maat | Bravis Revalidatie voor vlogs van deelnemers van het ALK-traject.

 

06/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?