Behandelgrenzen

Als u in het Bravis ziekenhuis komt voor een behandeling of al in behandeling bent, kunt u op elk moment zelf grenzen stellen aan uw behandeling. Dit kan gaan over het starten van een behandeling, maar ook over het stellen van een behandelgrens. U kunt zich afvragen: wil ik die behandeling wel? Is uw antwoord ‘nee’, dan noemen we dat een behandelgrens of een behandelbeperking.

 

Behandelgrenzen

Ook uw zorgverlener kan in uw belang grenzen aan een bepaalde behandeling met u afspreken. Bepaalde behandelingen of delen hiervan worden dan niet meer uitgevoerd. Ook dit noemen we een behandelgrens.

Het aangeven van een behandelgrens betekent niet dat u geen zinvolle zorg meer ontvangt. Er wordt altijd voor gezorgd dat u zo weinig mogelijk last heeft van ongemakken zoals pijn, benauwdheid, dorst, angst. Maar het is belangrijk om uit te spreken wat voor u zinvol is om uw kwaliteit van leven te verbeteren. Heeft u hulp nodig bij het aangaan van het gesprek? Op de website Begin een goed gesprek (over samen beslissen)  vindt u informatie, tips en ervaringen.

Om samen met uw zorgverlener te kunnen praten over behandelgrenzen, is het van belang dat:

  • u op de hoogte bent van wat er medisch gezien mogelijk is en wat niet (meer)
  • u weet wat uw wensen zijn en wat u belangrijk vindt.

Op deze pagina leest u welke behandelgrenzen er zijn en wat de redenen kunnen zijn om die af te spreken.

Wilt u behandelgrenzen bespreekbaar maken? Neem dan contact op met uw medisch specialist, (gespecialiseerd) verpleegkundige of huisarts.