Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

Bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) groeien er cystes op de eierstokken. Dit kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Ook zijn de waardes van een aantal hormonen te hoog. De waarde van het FSH (follikelstimulerend hormoon) is bij deze vrouwen daardoor juist te laag. Het FSH rijpt de eiblaasjes. 

De eisprong, en dus ook de menstruatie, blijft bij PCOS langere periodes uit. Ook vermindert het de vruchtbaarheid. PCOS kan daarnaast zorgen voor overbeharing en/of acne. Vaak gaat het samen met overgewicht.

PCOS komt voor bij 5 tot 10% van de vrouwen. In sommige families komt PCOS vaker voor. Er kan sprake zijn van PCOS als u minstens twee van de volgende kenmerken heeft:

  • geen of minder dan acht menstruaties per jaar;
  • verhoogd testosterongehalte;
  • verschijnselen die passen bij verhoogd testosteron, bijvoorbeeld acne of overbeharing.

Behandeling PCOS

Om de kans op zwangerschap te verhogen adviseert de arts soms een behandeling om de eisprong op te wekken. Dat kan door:

Afvallen leidt veelal tot het opnieuw optreden van de eisprong. Omdat PCOS ook een relatie kan hebben met het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes (suikerziekte) en hoge bloeddruk op latere leeftijd, adviseren we u bij overgewicht af te vallen.

Meer informatie

Voorlichtingsfolder 'PCOS' (NVOG)