Wetenschappelijk onderzoek

Het doel van medisch wetenschappelijk onderzoek is het verbeteren van de patiëntenzorg door nieuwe oorzaken van ziektes te vinden of betere behandelmethoden te onderzoeken. Bij medisch wetenschappelijk onderzoek zijn in Bravis vaak patiënten betrokken. De Wet Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen (WMO) bepaalt aan welke voorwaarden onderzoek moet voldoen. Zo zijn de onderzoekers en medewerkers die betrokken zijn bij het onderzoek hierin gekwalificeerd middels een examen.

Wetenschappelijk onderzoek

WMO en CCMO

Binnen Bravis vindt door artsen en andere professionals wetenschappelijk onderzoek met patiënten plaats. Valt dit onderzoek onder de regels van de Medisch-wetenschappelijk Onderzoek met mensen (WMO)? Dan volgt er een medisch-ethische beoordeling. Onderzoek wordt gezien als WMO-plichtig wanneer het voldoet aan de volgende twee voorwaarden:

  • Er is sprake van medisch-wetenschappelijk onderzoek, en
  • Personen worden aan handelingen onderworpen of er worden hen gedragsregels opgelegd.

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) is een landelijke organisatie die proefpersonen in medisch-wetenschappelijk onderzoek beschermt. Kijk voor meer informatie op de website van CCMO. Hier is ook aanvullende informatie beschikbaar over de regelgeving omtrent toetsing van medisch-wetenschappelijk onderzoek.

Niet WMO-plichtig onderzoek

Niet WMO-plichtig onderzoek

Onderzoek dat niet onder de WMO valt, wordt "Niet-WMO plichtig onderzoek" genoemd. Dit omvat bijvoorbeeld onderzoek waarbij lichaamsmateriaal wordt gebruikt of waarbij medische gegevens worden bestudeerd in patiëntendossiers. Dit soort onderzoek valt wel onder andere wetten, zoals de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Als je niet zeker weet of je onderzoek onder de WMO valt, kun je op de website van CCMO de richtlijnen en wet- en regelgeving raadplegen. Indien je hierna nog steeds twijfelt, kun je het onderzoek bij een erkende METC indienen. Hier wordt beoordeeld of het onderzoek WMO-plichtig is.

Lokale uitvoerbaarheid

Lokale uitvoerbaarheid

Alle onderzoeken die we in Bravis doen (WMO-plichtig of niet), leveren we eerst aan bij de Protocollen Advies Commissie (PAC). Onderzoek dat door het Bravis ziekenhuis zelf is gestart en van externe partijen. De PAC komt maandelijks bij elkaar. Ze beoordelen de onderzoeken en geven advies aan de Raad van Bestuur van Bravis.