Als zwanger worden niet lukt

Een op de zes paren die een kind willen, heeft problemen met vruchtbaarheid. Bij ongeveer 1/3 van de paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 1/3 bij de man en bij 1/3 bij beiden.

Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Van deze paren blijft in Nederland ongeveer 5 procent uiteindelijk ongewild kinderloos. De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken.

De medische term voor onvruchtbaarheid is infertiliteit.

Als zwanger worden niet lukt

Als u regelmatig onbeschermd seksueel contact hebt is de kans dat u binnen 1 jaar zwanger wordt, ongeveer 80 procent. Deze kans wordt kleiner met het stijgen van de leeftijd. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap ongeveer 10 tot 15 procent. Als u langere tijd onbeschermd seksueel contact hebt maar niet zwanger bent geworden, wordt de kans op een zwangerschap kleiner.

Wanneer geen zwangerschap is ontstaan na één jaar onbeschermd seksueel contact kan onderzoek plaatsvinden. Bij het oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek wordt stap voor stap een aantal mogelijke oorzaken van het uitblijven van een zwangerschap onderzocht.

Mogelijke vruchtbaarheidsbevorderende behandelingen zijn:

Ovulatie-inductie en IUI kunnen worden uitgevoerd in het Bravis ziekenhuis, IVF / ICSI behandelingen niet. Hiervoor wordt u doorverwezen naar Rotterdam of Tilburg.

Meer informatie